Ontspan, gooi die spanning eruit: 6 snelle tips

Ontspan. Je hebt elke dag momenten van spanning en ontspanning, ook in een rustige periode van je leven. Soms merk je dat je aan het eind van de dag gespannen bent. Hoe raak je die spanning kwijt? Met één van deze 6 snelle tips. Voor dagelijks gebruik. Werking gegarandeerd!

1 Haal adem

Je ademhaling gaat bij spanning vaak omhoog. Een eerste snelle tip is deze: adem 1 tot 2 seconde(n) in door je neus en adem 3 tot 4 seconden uit door je neus. De crux is minder lucht in te ademen en meer lucht uit te ademen. Daarmee vertraag je je ademhaling. Je kunt het beste zelf uitproberen wat werkt voor jou. Je kan ook na het inademen, je adem een paar seconden vasthouden, en dan pas uitademen door je neus.

2 Zucht

Een van mijn lievelingscoaches vroeg me op een dag tijdens een sessie: ‘Zucht jij weleens?’ Ik moest nadenken over die vraag. Ik bleek nooit, of weinig bewust, te zuchten. In Brabant waar ik ben geboren en getogen zeggen we altijd: ‘Ik mag niet klagen.’ Zuchten valt daar ook onder, denk ik.

Zij deed het zuchten voor. Voor mijn gevoel zuchtte ze zwaar overdreven maar ze ging door. Ik leerde (weer) zuchten. Zuchten heeft ook met ademhaling te maken en je ontspant je schouders ermee. Wel goed hard zuchten dan hè!

3 Schreeuw

Dit zie je in films. Iemand die in het bos of op een leeg strand keihard schreeuwt. De longen uit zijn of haar lijf aan het schreeuwen is. De scène erna zie je iemand met een gezicht vol blijdschap of met een gezicht waarbij de tranen over de wangen rollen. Hoe dan ook, de persoon is opgelucht.

Schreeuwen heeft weer met ademhaling te maken. Zo zie je maar. Bij yoga noemen ze niet voor niets Prayanama, de beheersing van de ademhaling, de belangrijkste basisoefening. Prayanama staat voor levenskracht.

Het duurde even voordat ik deze durfde. Ik vond schreeuwen niet comfortabel. Ik doe deze niet vaak maar soms, wanneer mijn lijf aangeeft dat er wat uit moet worden geschreeuwd, doe ik het. Het helpt me.

4 Schud los

Dit is een hele fijne oefening vind ik. Jezelf helemaal losschudden. Een soort pinguïnbewegingen maken met je lijf en die bewegingen steeds groter maken. Vergeet ook je hoofd, je kaak, tong en lippen niet mee te bewegen en los te maken, met of zonder geluid. Het is een simpele manier om een gespannen lijf meteen wat losser te krijgen.

5 Buig voorover

Deze yogahouding, de spreidstand met vooroverbuiging (zie foto), is een goed voorbeeld dat ik ken van het turnen en yoga. En geschikt voor iedereen, ook voor jou. Deze houding is zuurstof voor je hersenen. Het bloed stroomt weer naar je hoofd.

yogahouding_spreidstand

Waar laat je je handen tijdens de vooroverbuiging? Je kan met je handen je enkels vasthouden. Je kan je handen in het midden plaatsen, tussen je voeten. Of je kruist je armen en laat ze op die manier hangen. Die laatste vind ik de fijnste manier. Mijn nek ontspant zich het meest.

6 Spring

Om je dagelijkse portie gezonde spanning eruit te gooien, hoef je niet meteen naar de sportschool te rennen. Je kunt thuis touwtjespringen, trampolinespringen (mits je een trampoline hebt), hoelahoepen (hoewel ik dat niet meer zo goed kan als vroeger), dansen of zonder materialen springen. Ontspan door even een paar minuten te bewegen tussen het werk of de huishoudelijke taken door.

Ontspan: alle tips op een rij

Mijn 6 tips om snel wat spanning uit je lijf te gooien, zijn:

 1. Haal adem
 2. Zucht
 3. Schreeuw
 4. Schud los
 5. Buig voorover
 6. Spring

Welke tip mis jij nog? Wat doe jij dagelijks bewust of onbewust om even wat spanning kwijt te raken? Ik ben heel benieuwd!

Meer blogs lezen

 

Workshop_voor_jezelf_beginnen

Van droom naar werkelijkheid
Ben je je ook aan het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap, zzp, freelancen en interim-opdrachten? Durf je net niet die laatste stap te zetten?

Meld je aan voor de workshop Voor jezelf beginnen in Amsterdam-Zuidoost. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Deel dit artikel

One Comment

 1. Jorinde 29 maart 2022 at 14:10 - Reply

  Goede tips om even de ontspanning op te zoeken! Zelf doe ik ook ademhalingsoefeningen, even mediteren of juist losgaan op een fijne song!

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ontspan, gooi die spanning eruit: 6 snelle tips

Ontspan. Je hebt elke dag momenten van spanning en ontspanning, ook in een rustige periode van je leven. Soms merk je dat je aan het eind van de dag gespannen bent. Hoe raak je die spanning kwijt? Met één van deze 6 snelle tips. Voor dagelijks gebruik. Werking gegarandeerd!

1 Haal adem

Je ademhaling gaat bij spanning vaak omhoog. Een eerste snelle tip is deze: adem 1 tot 2 seconde(n) in door je neus en adem 3 tot 4 seconden uit door je neus. De crux is minder lucht in te ademen en meer lucht uit te ademen. Daarmee vertraag je je ademhaling. Je kunt het beste zelf uitproberen wat werkt voor jou. Je kan ook na het inademen, je adem een paar seconden vasthouden, en dan pas uitademen door je neus.

2 Zucht

Een van mijn lievelingscoaches vroeg me op een dag tijdens een sessie: ‘Zucht jij weleens?’ Ik moest nadenken over die vraag. Ik bleek nooit, of weinig bewust, te zuchten. In Brabant waar ik ben geboren en getogen zeggen we altijd: ‘Ik mag niet klagen.’ Zuchten valt daar ook onder, denk ik.

Zij deed het zuchten voor. Voor mijn gevoel zuchtte ze zwaar overdreven maar ze ging door. Ik leerde (weer) zuchten. Zuchten heeft ook met ademhaling te maken en je ontspant je schouders ermee. Wel goed hard zuchten dan hè!

3 Schreeuw

Dit zie je in films. Iemand die in het bos of op een leeg strand keihard schreeuwt. De longen uit zijn of haar lijf aan het schreeuwen is. De scène erna zie je iemand met een gezicht vol blijdschap of met een gezicht waarbij de tranen over de wangen rollen. Hoe dan ook, de persoon is opgelucht.

Schreeuwen heeft weer met ademhaling te maken. Zo zie je maar. Bij yoga noemen ze niet voor niets Prayanama, de beheersing van de ademhaling, de belangrijkste basisoefening. Prayanama staat voor levenskracht.

Het duurde even voordat ik deze durfde. Ik vond schreeuwen niet comfortabel. Ik doe deze niet vaak maar soms, wanneer mijn lijf aangeeft dat er wat uit moet worden geschreeuwd, doe ik het. Het helpt me.

4 Schud los

Dit is een hele fijne oefening vind ik. Jezelf helemaal losschudden. Een soort pinguïnbewegingen maken met je lijf en die bewegingen steeds groter maken. Vergeet ook je hoofd, je kaak, tong en lippen niet mee te bewegen en los te maken, met of zonder geluid. Het is een simpele manier om een gespannen lijf meteen wat losser te krijgen.

5 Buig voorover

Deze yogahouding, de spreidstand met vooroverbuiging (zie foto), is een goed voorbeeld dat ik ken van het turnen en yoga. En geschikt voor iedereen, ook voor jou. Deze houding is zuurstof voor je hersenen. Het bloed stroomt weer naar je hoofd.

yogahouding_spreidstand

Waar laat je je handen tijdens de vooroverbuiging? Je kan met je handen je enkels vasthouden. Je kan je handen in het midden plaatsen, tussen je voeten. Of je kruist je armen en laat ze op die manier hangen. Die laatste vind ik de fijnste manier. Mijn nek ontspant zich het meest.

6 Spring

Om je dagelijkse portie gezonde spanning eruit te gooien, hoef je niet meteen naar de sportschool te rennen. Je kunt thuis touwtjespringen, trampolinespringen (mits je een trampoline hebt), hoelahoepen (hoewel ik dat niet meer zo goed kan als vroeger), dansen of zonder materialen springen. Ontspan door even een paar minuten te bewegen tussen het werk of de huishoudelijke taken door.

Ontspan: alle tips op een rij

Mijn 6 tips om snel wat spanning uit je lijf te gooien, zijn:

 1. Haal adem
 2. Zucht
 3. Schreeuw
 4. Schud los
 5. Buig voorover
 6. Spring

Welke tip mis jij nog? Wat doe jij dagelijks bewust of onbewust om even wat spanning kwijt te raken? Ik ben heel benieuwd!

Meer blogs lezen

 

Workshop_voor_jezelf_beginnen

Van droom naar werkelijkheid
Ben je je ook aan het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap, zzp, freelancen en interim-opdrachten? Durf je net niet die laatste stap te zetten?

Meld je aan voor de workshop Voor jezelf beginnen in Amsterdam-Zuidoost. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Deel dit artikel

One Comment

 1. Jorinde 29 maart 2022 at 14:10 - Reply

  Goede tips om even de ontspanning op te zoeken! Zelf doe ik ook ademhalingsoefeningen, even mediteren of juist losgaan op een fijne song!

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.