De voordelen van op je handen zitten

Ben jij een pleaser? Zeg jij vaak als eerste in een team: ‘O, dat doe ik wel even.’ Weet iedereen op het werk jou altijd te vinden, voor wat voor vraag dan ook? Dan wordt het hoog tijd om géén actie te ondernemen. Ga eens op je handen zitten. En geniet van de voordelen.

Het advies om op mijn handen te zitten kreeg ik pas vrij laat in mijn carrière. Namelijk toen ik officieel leidinggevende was geworden. Een vertrouwenspersoon zei me luid en duidelijk: ‘Jij moet leren op je handen te zitten. Laat je teamleden zelf met oplossingen komen. Jij gooit de bal op, kijk maar wie hem vangt.’ Ze heeft dit nog meerdere malen tegen me gezegd. Ik had die herhaling nodig. En ik vind het een van de waardevolste lessen die ik tot nu toe in werk heb geleerd.

Op je handen zitten in plaats van altijd klaarstaan

In werksituaties, en zeker als je iemand bent die het heel normaal vindt om altijd klaar te staan voor anderen, is op je handen zitten óók een uitkomst. Op je handen zitten zou iedereen zo nu en dan moeten doen op het werk. Dat is niet alleen voor leidinggevenden een handige kwaliteit om in te zetten.

Voordeel 1: Je doorbreekt actie = reactie

Voor je het weet, heb je weer ja gezegd op een vraag. Je kon het er niet bij hebben, maar ja. Je hebt snel iemand geholpen en daar word je blij van. De enige die dit patroon kan doorbreken ben jij zelf. Elke actie lokt weer een reactie uit. Als je even niet reageert, krijg je misschien niet een nieuw actiepunt op je lijst. Je hoeft niet iedereen altijd te helpen. Je houdt zo in stand dat Jan en alleman maar weer wat graag bij jou aan komt kloppen. Bij jou is iedereen altijd welkom.

En als je een keer op je handen gaat zitten, ben je niet meteen asociaal of onbehulpzaam. Dat mag echt wel een keer. Nogmaals: je hoeft niet iedereen altijd te helpen. Al helemaal niet als je nog genoeg te doen hebt.

Voordeel 2: Je geeft ruimte aan de ander

Als je in een teamvergadering telkens als eerste met je idee of oplossing komt, dan betekent dat ook dat anderen niet de kans krijgen om iets te zeggen. Geef eens ruimte aan anderen.

Houd de volgende keer eens je mond. Schrijf je ideeën die automatisch in je opkomen desnoods op, als je bang bent dat je ze anders vergeet. En luister naar de oplossingen van anderen. Als iedereen geweest is, kun je eventueel nog aanvullen maar de kans is groot dat je niets meer hoeft toe te voegen. Zo, dat is relaxt. Je hoeft ‘alleen maar’ te luisteren.

Voordeel 3: Je hebt meer tijd voor observatie

Ga op je handen zitten in de eerstvolgende vergadering en kijk eens wat er gebeurt. Observeer. Wees niet bang voor stiltes. Jij hoeft die stiltes niet te vullen. Ga lekker rondkijken en kijk hoe de anderen reageren. Dat geeft je ook informatie die je voorheen waarschijnlijk nooit zag. Je was te druk bezig met het verzinnen van oplossingen of het klaarstaan met.

In het begin voelt dit onwennig om te doen, maar oefening baart kunst. Op den duur wordt het zelfs leuk om te observeren hoe de dynamiek in een team loopt en wie welke bijdrage levert. Welke bijdrage wil jij leveren? Die bijdrage kan natuurlijk ook wisselen per keer.

Voordeel 4: Je hebt een keuze

Als je het op je handen zitten eenmaal beheerst, kan je voortaan kiezen. Je gaat soms bewust op je handen zitten. Maar als je dat niet wilt of je denkt dat het in een situatie beter is van niet, doe je dat niet. Je bezit een extra kwaliteit die je inzet wanneer je wilt.

Als je alleen maar op je handen blijft zitten, wordt het werkende leven waarschijnlijk dodelijk saai voor je. Of laat ik het anders zeggen, dat past je te weinig, je houdt van actie. Maar dat je zelf kan kiezen, is toch een enorme vooruitgang?

Experimenteer en probeer uit

Welke rol je ook hebt in een bedrijf, ga eens lekker op je handen zitten. Leun achterover. Wees niet haantje-de-voorste. Geef anderen die glansrol. Handig als je to-do-list uitpuilt, als je een keer moe bent of als je eens wilt observeren. Experimenteer en probeer uit.

Hoe meer verschillende kwaliteiten je in huis hebt, hoe meer je ermee kan spelen. Je bent flexibeler in situaties en niet overgeleverd aan alle impulsen van buitenaf. Succes gegarandeerd!

Meer artikelen lezen? Ga naar de blog Grenzen stellen of doen waar je goed in bent?

Workshop_voor_jezelf_beginnen

Van droom naar werkelijkheid
Ben je je ook aan het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap, zzp, freelancen en interim-opdrachten? Durf je net niet die laatste stap te zetten?

Meld je aan voor de workshop Voor jezelf beginnen in Amsterdam-Zuidoost. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Deel dit artikel

2 Comments

 1. Wencke 11 augustus 2021 at 21:05 - Reply

  Wauw Annemarie. Alsof je het speciaal voor mij geschreven hebt. ? Dank! Ik ga ermee aan de slag, met jouw tip.

  Prachtig stuk!

  • Annemarie van Lankveld 11 augustus 2021 at 21:12 - Reply

   Haha. Dank Wencke. Great minds think alike ;-P.

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

De voordelen van op je handen zitten

Ben jij een pleaser? Zeg jij vaak als eerste in een team: ‘O, dat doe ik wel even.’ Weet iedereen op het werk jou altijd te vinden, voor wat voor vraag dan ook? Dan wordt het hoog tijd om géén actie te ondernemen. Ga eens op je handen zitten. En geniet van de voordelen.

Het advies om op mijn handen te zitten kreeg ik pas vrij laat in mijn carrière. Namelijk toen ik officieel leidinggevende was geworden. Een vertrouwenspersoon zei me luid en duidelijk: ‘Jij moet leren op je handen te zitten. Laat je teamleden zelf met oplossingen komen. Jij gooit de bal op, kijk maar wie hem vangt.’ Ze heeft dit nog meerdere malen tegen me gezegd. Ik had die herhaling nodig. En ik vind het een van de waardevolste lessen die ik tot nu toe in werk heb geleerd.

Op je handen zitten in plaats van altijd klaarstaan

In werksituaties, en zeker als je iemand bent die het heel normaal vindt om altijd klaar te staan voor anderen, is op je handen zitten óók een uitkomst. Op je handen zitten zou iedereen zo nu en dan moeten doen op het werk. Dat is niet alleen voor leidinggevenden een handige kwaliteit om in te zetten.

Voordeel 1: Je doorbreekt actie = reactie

Voor je het weet, heb je weer ja gezegd op een vraag. Je kon het er niet bij hebben, maar ja. Je hebt snel iemand geholpen en daar word je blij van. De enige die dit patroon kan doorbreken ben jij zelf. Elke actie lokt weer een reactie uit. Als je even niet reageert, krijg je misschien niet een nieuw actiepunt op je lijst. Je hoeft niet iedereen altijd te helpen. Je houdt zo in stand dat Jan en alleman maar weer wat graag bij jou aan komt kloppen. Bij jou is iedereen altijd welkom.

En als je een keer op je handen gaat zitten, ben je niet meteen asociaal of onbehulpzaam. Dat mag echt wel een keer. Nogmaals: je hoeft niet iedereen altijd te helpen. Al helemaal niet als je nog genoeg te doen hebt.

Voordeel 2: Je geeft ruimte aan de ander

Als je in een teamvergadering telkens als eerste met je idee of oplossing komt, dan betekent dat ook dat anderen niet de kans krijgen om iets te zeggen. Geef eens ruimte aan anderen.

Houd de volgende keer eens je mond. Schrijf je ideeën die automatisch in je opkomen desnoods op, als je bang bent dat je ze anders vergeet. En luister naar de oplossingen van anderen. Als iedereen geweest is, kun je eventueel nog aanvullen maar de kans is groot dat je niets meer hoeft toe te voegen. Zo, dat is relaxt. Je hoeft ‘alleen maar’ te luisteren.

Voordeel 3: Je hebt meer tijd voor observatie

Ga op je handen zitten in de eerstvolgende vergadering en kijk eens wat er gebeurt. Observeer. Wees niet bang voor stiltes. Jij hoeft die stiltes niet te vullen. Ga lekker rondkijken en kijk hoe de anderen reageren. Dat geeft je ook informatie die je voorheen waarschijnlijk nooit zag. Je was te druk bezig met het verzinnen van oplossingen of het klaarstaan met.

In het begin voelt dit onwennig om te doen, maar oefening baart kunst. Op den duur wordt het zelfs leuk om te observeren hoe de dynamiek in een team loopt en wie welke bijdrage levert. Welke bijdrage wil jij leveren? Die bijdrage kan natuurlijk ook wisselen per keer.

Voordeel 4: Je hebt een keuze

Als je het op je handen zitten eenmaal beheerst, kan je voortaan kiezen. Je gaat soms bewust op je handen zitten. Maar als je dat niet wilt of je denkt dat het in een situatie beter is van niet, doe je dat niet. Je bezit een extra kwaliteit die je inzet wanneer je wilt.

Als je alleen maar op je handen blijft zitten, wordt het werkende leven waarschijnlijk dodelijk saai voor je. Of laat ik het anders zeggen, dat past je te weinig, je houdt van actie. Maar dat je zelf kan kiezen, is toch een enorme vooruitgang?

Experimenteer en probeer uit

Welke rol je ook hebt in een bedrijf, ga eens lekker op je handen zitten. Leun achterover. Wees niet haantje-de-voorste. Geef anderen die glansrol. Handig als je to-do-list uitpuilt, als je een keer moe bent of als je eens wilt observeren. Experimenteer en probeer uit.

Hoe meer verschillende kwaliteiten je in huis hebt, hoe meer je ermee kan spelen. Je bent flexibeler in situaties en niet overgeleverd aan alle impulsen van buitenaf. Succes gegarandeerd!

Meer artikelen lezen? Ga naar de blog Grenzen stellen of doen waar je goed in bent?

Workshop_voor_jezelf_beginnen

Van droom naar werkelijkheid
Ben je je ook aan het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap, zzp, freelancen en interim-opdrachten? Durf je net niet die laatste stap te zetten?

Meld je aan voor de workshop Voor jezelf beginnen in Amsterdam-Zuidoost. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Deel dit artikel

2 Comments

 1. Wencke 11 augustus 2021 at 21:05 - Reply

  Wauw Annemarie. Alsof je het speciaal voor mij geschreven hebt. ? Dank! Ik ga ermee aan de slag, met jouw tip.

  Prachtig stuk!

  • Annemarie van Lankveld 11 augustus 2021 at 21:12 - Reply

   Haha. Dank Wencke. Great minds think alike ;-P.

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.