Ondernemer Marian Spier over vrijheid

‘Als je vrij bent in je hoofd, kom je verder’

Interview over vrijheid met ondernemer Marian Spier

Ondernemer Marian Spier (52) is vernoemd naar haar groottante Marianne. Die Franse naam staat voor vrijheid. Ze besloot tien jaar geleden voor zichzelf te beginnen.

In die tien jaar heeft ze veel bereikt als zelfstandig ondernemer. Ze doet divers consultancywerk. Meestal buigt ze zich over complexe, maatschappelijke vraagstukken. In een project van de Verenigde Naties (VN) boog ze zich bijvoorbeeld over de vraag: hoe ontwikkelen we een vertaal-app voor Arabischsprekende vluchtelingen, zodat ze zich verstaanbaar kunnen maken?

Vrouwelijke start-ups en investeringen

In 2020 zet Marian FEM-START op, een wereldwijd initiatief voor vrouwelijke start-ups om makkelijker aan investeringen te komen. Hiervoor koppelt ze ondernemers en investeerders aan elkaar. En ze hoopt­­­­­­­­ met FEM-START de economische achterstand bij vrouwelijke ondernemers te verkleinen.

Marian is een inspirerend voorbeeld voor ondernemers (in wording). Ze straalt plezier uit. Ik ken haar uit mijn tijd bij de Hogeschool van Amsterdam. En ik ben benieuwd naar haar liefde voor vrijheid en naar haar ondernemersverhaal. We treffen elkaar in café Vascobelo in haar woonplaats Den Haag (zie foto).

Selfie Marian Spier en Annemarie van Lankveld

Vrij voelen

Je bent geboren in Amsterdam, toen je 6 jaar was vertrok het gezin naar Suriname en op je 21e kwam je terug naar Nederland om te studeren. In je boek zeg je dat je ouders je vrij hebben opgevoed. Voel je je altijd vrij? ‘Ik ben vrij opgevoed. Ik mocht zelf de keuzes maken voor mijn leven, voor mijn carrière, alles binnen de natuurlijke grenzen.

Het moment dat ik me niet vrij voel, merk ik aan mijn lichaam dat iets niet goed gaat. Ik ga dan reizen om in een andere omgeving te zijn en geïnspireerd te raken. En dan komen vanzelf de ideeën om weer in die vrijheidstoestand te komen. Dat is natuurlijk een heel luxe manier om het aan te pakken. Maar ik werk hard en dit werkt voor mij.

Als je het hebt over vrijheid, dan denk ik ook aan het andere uiterste, aan niet vrij zijn. Aan Oekraïne. Tijdens de consultancy-opdrachten die ik deed voor de VN, ontmoette ik veel mensen die nauwelijks vrij waren. Dan ga je heel anders over vrijheid denken. Je gaat nadenken over het voorrecht dat je hebt in je eigen leven. Over de vrijheid van je kunnen uiten. Het feit dat ik als vrouw kan werken. Dat ik als vrouw een bedrijf kan hebben. Dat kan niet overal.

In Nederland kan ik autorijden. Dat is ook vrijheid. Ik ben in meer dan 40 landen geweest dus ik heb de extreme beperking gezien én de extreme vrijheid. Ik ben niet de hele dag met vrijheid bezig maar ik weet wel dat ik vrij ben.’

Waar was de meest extreme vrijheid die je hebt gezien? ‘In Nederland zijn we behoorlijk vrij. We zijn ons hier nu totaal niet bewust van, maar we hebben veel privileges. In Nederland hebben we een ander probleem. Het verschil tussen arm en rijk wordt groter. Niet iedereen heeft dezelfde kansen. Maar we hebben veel rechten. Als je het hebt over vrijheid, dan heb je het over rechten. Wanneer je kijkt naar andere landen en de vrijheid en de rechten van de vrouw, bijvoorbeeld in Japan, dan is dat daar helemaal anders. Kijk je naar Afrika, dan zie je veel vrijheid, ook al is er armoede. Veel mensen leven er vrij en genieten van de kleine dingen.’

Als je het hebt over vrijheid, dan heb je het over rechten – Ondernemer Marian Spier op vrijheidsvinder.nl

Was vrijheid voor jou een beweegreden om je eigen bedrijf te starten? ‘Het was mijn grootste drijfveer. Ik wilde uit dat keurslijf.’

Kan je dat keurslijf toelichten? ‘Het gaat over de systemen binnen een organisatie. Daar adviseer ik bedrijven ook over. Over transformeren, je bedrijf ombouwen naar een andere bedrijfscultuur. Het was voor mij beklemmend om niet mezelf meer te kunnen zijn in een systeem. Als er een gezonde bedrijfscultuur is, dan wil een manager dat je medewerkers het goed doen en dat je team floreert. Maar dat is helaas niet overal zo.’

Nu heb je je eigen bedrijf, dat is ook een systeem. ‘Ieder bedrijf heeft een bepaalde bedrijfscultuur. Absoluut, ik heb ook een systeem. Iedereen die in mijn team zit, werkt hard. Twee jonge dames uit mijn team werken nu elders. Ik vroeg hen voor hun vertrek: wat is jullie bijgebleven? Hun antwoord: Wanneer we iets niet af hadden, vroeg je altijd: Kan je me uitleggen waarom je het niet gered hebt, wat was het probleem? Daar hebben we veel van geleerd.

Vaak gaat het over timemanagement. Welke prioriteiten stel je? Ik werk deadlinegericht. Ik werk het beste in de ochtend tot een uur of 12 en ’s avonds laat, daar tussenin gebeurt maar weinig. Dan verstuur ik mails en zit ik op social media. Als je dit weet van jezelf, kan je beter functioneren.’

Voor jezelf beginnen

Hoe ben je voor jezelf begonnen? ‘Ik werkte lange tijd fulltime bij de hogeschool en ik merkte dat mijn persoonlijkheid niet meer paste in de bedrijfscultuur. Daarom vertrok ik. In 2012 begon ik stapsgewijs voor mezelf. Mijn werk bij de HvA bouwde ik af en tegelijkertijd werkte ik aan opdrachten voor mijn bedrijf. Totdat ik op een gegeven moment volledig zelfstandig verderging.’

Moet je zien wat je in 10 jaar hebt bereikt. In 2018 won je de Woman Business Angel Award, een prijs van de Europese Unie voor vrouwen die investeren in vrouwelijk ondernemerschap. Naast je succesvol consultancywerk IAMarian en je start-up FEM-START zit je in de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum, in de Raad van bestuur van de VandenEnde Foundation, én je bent een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. En last but not least, je hebt net een boek uitgebracht. ‘Echt hè. Het is wel snoeihard werken hoor. Als ik terugdenk, dan ontstond het idee om voor mezelf te beginnen in 2011. Ik organiseerde de SpinAwards en al die mannen – in die tijd waren dat nog allemaal mannen – die zeiden: jij moet ondernemer worden, wat doe je hier? En ik dacht: wat moet ik beginnen? Ik heb een goede baan en ik kan mijn huur betalen.

Interimmen was niet zo mijn ding. Ik merkte dat ik zelf moest bouwen – Ondernemer Marian Spier op vrijheidsvinder.nl

In 2012 deed ik tijdens vakanties korte klussen voor de VN. Via TEDxAmsterdamWomen, dat ik in 2010 oprichtte en jarenlang organiseerde, zat ik in een internationaal netwerk. Dat netwerk vroeg geregeld: wie kan er dit en dit doen? Zo ben ik voor mezelf begonnen. Heel kleinschalig. Daarna kreeg ik een opdracht van de Gemeente Amsterdam en die werd steeds groter. Ik stopte bij de hogeschool en werd zakelijk directeur van What Design Can Do. Dat heb ik niet lang gedaan. Interimmen was niet zo mijn ding. Ik merkte dat ik zelf moest bouwen. Als je interimt, kom je toch weer in een systeem terecht.

In 2016 wilde ik geen directeur meer zijn maar een eigen merk en bedrijf bouwen. Ik wist wel dat ik vrouwen wilde helpen met investeringen in hun bedrijf. Dat ik volledig online zou gaan, past bij mij en past in de tijd. Toen moest ik wel mezelf onderscheiden; waar staat mijn bedrijf voor? Daar heb ik zeker een jaar aan gewerkt.’

Jezelf onderscheiden

‘Ik benaderde een reputation manager en vroeg haar hoe ik me moest onderscheiden. Doordat zij mij kritische vragen stelde, werd voor mij helder waar mijn bedrijf voor staat. Waarom zou iemand mij in moeten huren? Waar sta ik voor? Wat zijn mijn kernwaarden? Het moment dat ik een goede website had en het merk helder communiceerde, stroomden de klussen binnen via mijn site. Ik heb nooit aan acquisitie hoeven doen. En dat kwam door het hebben van een heldere brand story. Duidelijk aangeven waar je voor staat, goed weten wat je communiceert, en in de media komen.

FEM-start heb ik zelf opgezet. Dat gaat over het bevorderen van de financiële inclusie voor vrouwelijke ondernemers. Daarmee geef ik iets terug aan de maatschappij. Dat maakt mij sterker als ondernemer en dat communiceer ik helder. Veel vrouwen geven iets terug aan de maatschappij maar communiceren dat niet. Dan zien mensen niet hoeveel je geeft. En vaak vinden klanten dat deel van jou óók interessant.

FEM-start is een start-up. Daar werk ik dagelijks aan. We zitten nu in de fundraising fase, het product is bijna af. Ik werk, ook voor mijn consultancywerk, veel samen met freelancers, 11 ongeveer. En 1 persoon heb ik in dienst voor de backoffice. FEM-start wordt het eerste online learning platform om vrouwen te leren financieren. Onze bezoekers komen uit heel de wereld.

Het komt allemaal niet vanzelf. Ik heb veel moeten leren. Ook het rustig online opbouwen van een merk. Niet direct posten maar eerst wachten op de goede foto die nog moet binnenkomen. Komen mijn kernwaarden in social posts en interviews terug? Eerst bepaal ik welke boodschap ik waar en wanneer wil overbrengen.’

Dus jij bent eerst bezig met de strategie. ‘Ja, want de strategie heeft invloed op de uitvoering. Andersom kan ook. Ik geloof eerder in eerst de strategie bepalen en dan kijk je vanuit de strategie wat de vorm en de inhoud moeten zijn.

Als je impact wil creëren, moet je digitaliseren – Ondernemer Marian Spier op vrijheidsvinder.nl

Vrouwenorganisaties komen nu naar me toe van: ‘Je hebt het slim aangepakt, je bent meteen digital gegaan.’ Vrouwenorganisaties focussen vaak alleen op netwerkevents. Die focus is een beetje achterhaald. We leven in een andere tijd. Als je impact wil creëren, moet je digitaliseren.’

Boek Impact

In november kwam een langgekoesterde droom van jou in vervulling: je eerste boek verscheen. Bij de titel Impact dacht ik aan een zakelijk boek. Toen ik het las, was ik verrast omdat het óók heel persoonlijk is. Ik heb bewust gekozen voor een mix van persoonlijk en zakelijk. Vandaar de ondertitel: Lessen in persoonlijk en zakelijk leiderschap. Het is een mix tussen een biografie en een managementboek. Ik hou van verhalen die het zakelijke en het persoonlijke mixen.’

In je boek las ik een van je eigenschappen die ik ook wel (nog meer) wil hebben. Je kan dingen van je af laten glijden. Ik heb geleerd te reflecteren op de situatie. Er zijn situaties waar ik een avondje over ga malen. Maar dat is maar één avond. Als ik iets heb geregistreerd in het gedrag van iemand, check ik dat met mijn onderbuikgevoel en als die beide kloppen, dan ga ik door.

Op het moment dat ik me niet vrij voel, bespreek ik met een ander het probleem. Ik ben altijd benieuwd naar wat iemand zegt. Die feedback helpt me om weer vrij te zijn in mijn hoofd. Want daar hadden we het over, vrijheid in je hoofd. Als je niet vrij bent in je hoofd, dan kan je van alles doen, maar dan kom je niet verder.

Als een vervelende situatie met iemand niet vanzelf stopt, dan trek ik me terug. Ik kijk naar die situatie en denk: hoe ga ik hier uitkomen? En dan kom ik terug met een vecht-reactie. Maar mijn allereerste reactie is vluchten. Ik ben niet ad rem, ik moet informatie verwerken. Daarom kan ik nooit aan een talkshowtafel zitten want ik moet de informatie eerst verwerken. Ik heb die ambitie ook niet. Als ik nu ergens spreek tijdens een discussie, ontvang ik de vragen vooraf en bereid ik me goed voor.

Mijn personal brand heeft het nodig dat ik in de krant sta. Want de decision makers lezen de krant. Ik zeg altijd tegen jonge vrouwen: het is leuk dat je in de Glamour of in de Harpers’ Bazaar staat, maar als je echte business nodig hebt, dan heb je het meeste aan het FD. Het meest witte blad van Nederland trouwens.’ Dat zegt hun redactie zelf ook.’

Netwerken

Jij hebt het ook in je boek over het netwerk dat zo belangrijk is. Waarom is het belangrijk en hoe kijk jij naar netwerken? ‘Netwerken is net werken. Het is onderdeel van werk. Net als vergaderen en telefoontjes plegen is netwerken één van je taken. Vooral als ondernemer maar ook als professional. Dat moet je altijd doen.

In het begin dacht ik dat je met je netwerk relaties en vriendschappen moest sluiten. Je kan ook een goede, vriendschappelijke relatie met iemand uit je netwerk opbouwen maar dat hoeft niet. Netwerken is zakelijk. Als je netwerken gaat zien als één van je werktaken, dan ga je er anders naar kijken. Dat ben ik gaan doen. Ik ga heel gericht gesprekken aan met mensen én stel ook duidelijk mijn hulpvraag. Ik geef aan wat ik nodig heb, en ik luister naar wat de ander nodig heeft.

Netwerken betekent vooraf nadenken wat je eruit wil halen. Wanneer ik in een panel zit, weet ik al wat ik ga vertellen. Je moet het netwerken wel met een bepaalde strategie aanpakken. Jij interimt nu ergens, stel je denkt, ik wil hier nog een jaar zitten, dan ga je kijken: oké, waar zijn nog klussen? Dan ga je met diegene koffiedrinken en het gesprek aan. Dat is netwerken.

Mensen denken dat netwerken gelijk is aan acquisitie. Dat is niet zo. Wel moet je altijd duidelijk je pitch houden tijdens een gesprek. Als iemand zegt: waar kan ik je mee helpen, dan moet je helder hebben wat je nodig hebt. Dan moet je duidelijk zijn en zeggen: ik zoek naar die volgende klus.

Soms ga je een hapje eten met iemand, ongeacht hoe druk je bent. Ook dat is netwerken. Je moet de relatie met jouw zakelijke contacten goed onderhouden. Dat betekent overigens niet dat ik alle feestjes afloop. Mensen die ik al jaren ken en met wie ik een goede relatie heb, die hebben massaal mijn boek gekocht. Dat levert netwerken je ook op.’

Je boek was één van de dingen die je graag wilde maken. ‘Na 15 jaar gemanifesteerd te hebben, zoals de millennials zeggen. Nee, ik heb een visie daarvoor ontwikkeld en daarna bedacht: hoe ga ik dit aanpakken. Dat is manifesteren volgens mij.

De dag van de boekpresentatie was ik emotioneel. Het was alsof er een last van mijn schouders afviel. Ik merkte dat ik in een volgende fase van mijn leven kwam. Heel apart en heel intens. Iemand zei achteraf: Het was net een bruiloft. Het was een mooie dag.’

Wat is jouw droom nog? ‘Ik ben nu in fase twee van mijn leven. FEM-start wil ik verder uitbouwen. Straks moeten we een goede pr-strategie uitvoeren die wereldwijd past. Daarnaast hou ik van studie. Ik studeer nu bij Sotheby’s Institute om ooit zelf een gallery op te kunnen zetten. Ik hou van kunst. Daar moet ik wel mijn huiswerk voor maken en dat doe ik ook. En ik volg een cursus in patisserie. Ik word ontspannen van koken.’

Wat is jouw tip voor vrijheid? ‘Ga altijd achter je dromen aan, altijd. Soms duurt het lang. Uiteindelijk werkt het.’

Meer lezen?

Lees meer interviews over vrijheid:

Workshop_Werk_vrij_Voor_jezelf_beginnen_800x800

Van droom naar werkelijkheid
Ben je je ook aan het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap, zzp, freelancen en interim-opdrachten? Durf je net niet die laatste stap te zetten?

Meld je aan voor de workshop Voor jezelf beginnen in Amsterdam-Zuidoost. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Deel dit artikel

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ondernemer Marian Spier over vrijheid

‘Als je vrij bent in je hoofd, kom je verder’

Interview over vrijheid met ondernemer Marian Spier

Ondernemer Marian Spier (52) is vernoemd naar haar groottante Marianne. Die Franse naam staat voor vrijheid. Ze besloot tien jaar geleden voor zichzelf te beginnen.

In die tien jaar heeft ze veel bereikt als zelfstandig ondernemer. Ze doet divers consultancywerk. Meestal buigt ze zich over complexe, maatschappelijke vraagstukken. In een project van de Verenigde Naties (VN) boog ze zich bijvoorbeeld over de vraag: hoe ontwikkelen we een vertaal-app voor Arabischsprekende vluchtelingen, zodat ze zich verstaanbaar kunnen maken?

Vrouwelijke start-ups en investeringen

In 2020 zet Marian FEM-START op, een wereldwijd initiatief voor vrouwelijke start-ups om makkelijker aan investeringen te komen. Hiervoor koppelt ze ondernemers en investeerders aan elkaar. En ze hoopt­­­­­­­­ met FEM-START de economische achterstand bij vrouwelijke ondernemers te verkleinen.

Marian is een inspirerend voorbeeld voor ondernemers (in wording). Ze straalt plezier uit. Ik ken haar uit mijn tijd bij de Hogeschool van Amsterdam. En ik ben benieuwd naar haar liefde voor vrijheid en naar haar ondernemersverhaal. We treffen elkaar in café Vascobelo in haar woonplaats Den Haag (zie foto).

Selfie Marian Spier en Annemarie van Lankveld

Vrij voelen

Je bent geboren in Amsterdam, toen je 6 jaar was vertrok het gezin naar Suriname en op je 21e kwam je terug naar Nederland om te studeren. In je boek zeg je dat je ouders je vrij hebben opgevoed. Voel je je altijd vrij? ‘Ik ben vrij opgevoed. Ik mocht zelf de keuzes maken voor mijn leven, voor mijn carrière, alles binnen de natuurlijke grenzen.

Het moment dat ik me niet vrij voel, merk ik aan mijn lichaam dat iets niet goed gaat. Ik ga dan reizen om in een andere omgeving te zijn en geïnspireerd te raken. En dan komen vanzelf de ideeën om weer in die vrijheidstoestand te komen. Dat is natuurlijk een heel luxe manier om het aan te pakken. Maar ik werk hard en dit werkt voor mij.

Als je het hebt over vrijheid, dan denk ik ook aan het andere uiterste, aan niet vrij zijn. Aan Oekraïne. Tijdens de consultancy-opdrachten die ik deed voor de VN, ontmoette ik veel mensen die nauwelijks vrij waren. Dan ga je heel anders over vrijheid denken. Je gaat nadenken over het voorrecht dat je hebt in je eigen leven. Over de vrijheid van je kunnen uiten. Het feit dat ik als vrouw kan werken. Dat ik als vrouw een bedrijf kan hebben. Dat kan niet overal.

In Nederland kan ik autorijden. Dat is ook vrijheid. Ik ben in meer dan 40 landen geweest dus ik heb de extreme beperking gezien én de extreme vrijheid. Ik ben niet de hele dag met vrijheid bezig maar ik weet wel dat ik vrij ben.’

Waar was de meest extreme vrijheid die je hebt gezien? ‘In Nederland zijn we behoorlijk vrij. We zijn ons hier nu totaal niet bewust van, maar we hebben veel privileges. In Nederland hebben we een ander probleem. Het verschil tussen arm en rijk wordt groter. Niet iedereen heeft dezelfde kansen. Maar we hebben veel rechten. Als je het hebt over vrijheid, dan heb je het over rechten. Wanneer je kijkt naar andere landen en de vrijheid en de rechten van de vrouw, bijvoorbeeld in Japan, dan is dat daar helemaal anders. Kijk je naar Afrika, dan zie je veel vrijheid, ook al is er armoede. Veel mensen leven er vrij en genieten van de kleine dingen.’

Als je het hebt over vrijheid, dan heb je het over rechten – Ondernemer Marian Spier op vrijheidsvinder.nl

Was vrijheid voor jou een beweegreden om je eigen bedrijf te starten? ‘Het was mijn grootste drijfveer. Ik wilde uit dat keurslijf.’

Kan je dat keurslijf toelichten? ‘Het gaat over de systemen binnen een organisatie. Daar adviseer ik bedrijven ook over. Over transformeren, je bedrijf ombouwen naar een andere bedrijfscultuur. Het was voor mij beklemmend om niet mezelf meer te kunnen zijn in een systeem. Als er een gezonde bedrijfscultuur is, dan wil een manager dat je medewerkers het goed doen en dat je team floreert. Maar dat is helaas niet overal zo.’

Nu heb je je eigen bedrijf, dat is ook een systeem. ‘Ieder bedrijf heeft een bepaalde bedrijfscultuur. Absoluut, ik heb ook een systeem. Iedereen die in mijn team zit, werkt hard. Twee jonge dames uit mijn team werken nu elders. Ik vroeg hen voor hun vertrek: wat is jullie bijgebleven? Hun antwoord: Wanneer we iets niet af hadden, vroeg je altijd: Kan je me uitleggen waarom je het niet gered hebt, wat was het probleem? Daar hebben we veel van geleerd.

Vaak gaat het over timemanagement. Welke prioriteiten stel je? Ik werk deadlinegericht. Ik werk het beste in de ochtend tot een uur of 12 en ’s avonds laat, daar tussenin gebeurt maar weinig. Dan verstuur ik mails en zit ik op social media. Als je dit weet van jezelf, kan je beter functioneren.’

Voor jezelf beginnen

Hoe ben je voor jezelf begonnen? ‘Ik werkte lange tijd fulltime bij de hogeschool en ik merkte dat mijn persoonlijkheid niet meer paste in de bedrijfscultuur. Daarom vertrok ik. In 2012 begon ik stapsgewijs voor mezelf. Mijn werk bij de HvA bouwde ik af en tegelijkertijd werkte ik aan opdrachten voor mijn bedrijf. Totdat ik op een gegeven moment volledig zelfstandig verderging.’

Moet je zien wat je in 10 jaar hebt bereikt. In 2018 won je de Woman Business Angel Award, een prijs van de Europese Unie voor vrouwen die investeren in vrouwelijk ondernemerschap. Naast je succesvol consultancywerk IAMarian en je start-up FEM-START zit je in de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum, in de Raad van bestuur van de VandenEnde Foundation, én je bent een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. En last but not least, je hebt net een boek uitgebracht. ‘Echt hè. Het is wel snoeihard werken hoor. Als ik terugdenk, dan ontstond het idee om voor mezelf te beginnen in 2011. Ik organiseerde de SpinAwards en al die mannen – in die tijd waren dat nog allemaal mannen – die zeiden: jij moet ondernemer worden, wat doe je hier? En ik dacht: wat moet ik beginnen? Ik heb een goede baan en ik kan mijn huur betalen.

Interimmen was niet zo mijn ding. Ik merkte dat ik zelf moest bouwen – Ondernemer Marian Spier op vrijheidsvinder.nl

In 2012 deed ik tijdens vakanties korte klussen voor de VN. Via TEDxAmsterdamWomen, dat ik in 2010 oprichtte en jarenlang organiseerde, zat ik in een internationaal netwerk. Dat netwerk vroeg geregeld: wie kan er dit en dit doen? Zo ben ik voor mezelf begonnen. Heel kleinschalig. Daarna kreeg ik een opdracht van de Gemeente Amsterdam en die werd steeds groter. Ik stopte bij de hogeschool en werd zakelijk directeur van What Design Can Do. Dat heb ik niet lang gedaan. Interimmen was niet zo mijn ding. Ik merkte dat ik zelf moest bouwen. Als je interimt, kom je toch weer in een systeem terecht.

In 2016 wilde ik geen directeur meer zijn maar een eigen merk en bedrijf bouwen. Ik wist wel dat ik vrouwen wilde helpen met investeringen in hun bedrijf. Dat ik volledig online zou gaan, past bij mij en past in de tijd. Toen moest ik wel mezelf onderscheiden; waar staat mijn bedrijf voor? Daar heb ik zeker een jaar aan gewerkt.’

Jezelf onderscheiden

‘Ik benaderde een reputation manager en vroeg haar hoe ik me moest onderscheiden. Doordat zij mij kritische vragen stelde, werd voor mij helder waar mijn bedrijf voor staat. Waarom zou iemand mij in moeten huren? Waar sta ik voor? Wat zijn mijn kernwaarden? Het moment dat ik een goede website had en het merk helder communiceerde, stroomden de klussen binnen via mijn site. Ik heb nooit aan acquisitie hoeven doen. En dat kwam door het hebben van een heldere brand story. Duidelijk aangeven waar je voor staat, goed weten wat je communiceert, en in de media komen.

FEM-start heb ik zelf opgezet. Dat gaat over het bevorderen van de financiële inclusie voor vrouwelijke ondernemers. Daarmee geef ik iets terug aan de maatschappij. Dat maakt mij sterker als ondernemer en dat communiceer ik helder. Veel vrouwen geven iets terug aan de maatschappij maar communiceren dat niet. Dan zien mensen niet hoeveel je geeft. En vaak vinden klanten dat deel van jou óók interessant.

FEM-start is een start-up. Daar werk ik dagelijks aan. We zitten nu in de fundraising fase, het product is bijna af. Ik werk, ook voor mijn consultancywerk, veel samen met freelancers, 11 ongeveer. En 1 persoon heb ik in dienst voor de backoffice. FEM-start wordt het eerste online learning platform om vrouwen te leren financieren. Onze bezoekers komen uit heel de wereld.

Het komt allemaal niet vanzelf. Ik heb veel moeten leren. Ook het rustig online opbouwen van een merk. Niet direct posten maar eerst wachten op de goede foto die nog moet binnenkomen. Komen mijn kernwaarden in social posts en interviews terug? Eerst bepaal ik welke boodschap ik waar en wanneer wil overbrengen.’

Dus jij bent eerst bezig met de strategie. ‘Ja, want de strategie heeft invloed op de uitvoering. Andersom kan ook. Ik geloof eerder in eerst de strategie bepalen en dan kijk je vanuit de strategie wat de vorm en de inhoud moeten zijn.

Als je impact wil creëren, moet je digitaliseren – Ondernemer Marian Spier op vrijheidsvinder.nl

Vrouwenorganisaties komen nu naar me toe van: ‘Je hebt het slim aangepakt, je bent meteen digital gegaan.’ Vrouwenorganisaties focussen vaak alleen op netwerkevents. Die focus is een beetje achterhaald. We leven in een andere tijd. Als je impact wil creëren, moet je digitaliseren.’

Boek Impact

In november kwam een langgekoesterde droom van jou in vervulling: je eerste boek verscheen. Bij de titel Impact dacht ik aan een zakelijk boek. Toen ik het las, was ik verrast omdat het óók heel persoonlijk is. Ik heb bewust gekozen voor een mix van persoonlijk en zakelijk. Vandaar de ondertitel: Lessen in persoonlijk en zakelijk leiderschap. Het is een mix tussen een biografie en een managementboek. Ik hou van verhalen die het zakelijke en het persoonlijke mixen.’

In je boek las ik een van je eigenschappen die ik ook wel (nog meer) wil hebben. Je kan dingen van je af laten glijden. Ik heb geleerd te reflecteren op de situatie. Er zijn situaties waar ik een avondje over ga malen. Maar dat is maar één avond. Als ik iets heb geregistreerd in het gedrag van iemand, check ik dat met mijn onderbuikgevoel en als die beide kloppen, dan ga ik door.

Op het moment dat ik me niet vrij voel, bespreek ik met een ander het probleem. Ik ben altijd benieuwd naar wat iemand zegt. Die feedback helpt me om weer vrij te zijn in mijn hoofd. Want daar hadden we het over, vrijheid in je hoofd. Als je niet vrij bent in je hoofd, dan kan je van alles doen, maar dan kom je niet verder.

Als een vervelende situatie met iemand niet vanzelf stopt, dan trek ik me terug. Ik kijk naar die situatie en denk: hoe ga ik hier uitkomen? En dan kom ik terug met een vecht-reactie. Maar mijn allereerste reactie is vluchten. Ik ben niet ad rem, ik moet informatie verwerken. Daarom kan ik nooit aan een talkshowtafel zitten want ik moet de informatie eerst verwerken. Ik heb die ambitie ook niet. Als ik nu ergens spreek tijdens een discussie, ontvang ik de vragen vooraf en bereid ik me goed voor.

Mijn personal brand heeft het nodig dat ik in de krant sta. Want de decision makers lezen de krant. Ik zeg altijd tegen jonge vrouwen: het is leuk dat je in de Glamour of in de Harpers’ Bazaar staat, maar als je echte business nodig hebt, dan heb je het meeste aan het FD. Het meest witte blad van Nederland trouwens.’ Dat zegt hun redactie zelf ook.’

Netwerken

Jij hebt het ook in je boek over het netwerk dat zo belangrijk is. Waarom is het belangrijk en hoe kijk jij naar netwerken? ‘Netwerken is net werken. Het is onderdeel van werk. Net als vergaderen en telefoontjes plegen is netwerken één van je taken. Vooral als ondernemer maar ook als professional. Dat moet je altijd doen.

In het begin dacht ik dat je met je netwerk relaties en vriendschappen moest sluiten. Je kan ook een goede, vriendschappelijke relatie met iemand uit je netwerk opbouwen maar dat hoeft niet. Netwerken is zakelijk. Als je netwerken gaat zien als één van je werktaken, dan ga je er anders naar kijken. Dat ben ik gaan doen. Ik ga heel gericht gesprekken aan met mensen én stel ook duidelijk mijn hulpvraag. Ik geef aan wat ik nodig heb, en ik luister naar wat de ander nodig heeft.

Netwerken betekent vooraf nadenken wat je eruit wil halen. Wanneer ik in een panel zit, weet ik al wat ik ga vertellen. Je moet het netwerken wel met een bepaalde strategie aanpakken. Jij interimt nu ergens, stel je denkt, ik wil hier nog een jaar zitten, dan ga je kijken: oké, waar zijn nog klussen? Dan ga je met diegene koffiedrinken en het gesprek aan. Dat is netwerken.

Mensen denken dat netwerken gelijk is aan acquisitie. Dat is niet zo. Wel moet je altijd duidelijk je pitch houden tijdens een gesprek. Als iemand zegt: waar kan ik je mee helpen, dan moet je helder hebben wat je nodig hebt. Dan moet je duidelijk zijn en zeggen: ik zoek naar die volgende klus.

Soms ga je een hapje eten met iemand, ongeacht hoe druk je bent. Ook dat is netwerken. Je moet de relatie met jouw zakelijke contacten goed onderhouden. Dat betekent overigens niet dat ik alle feestjes afloop. Mensen die ik al jaren ken en met wie ik een goede relatie heb, die hebben massaal mijn boek gekocht. Dat levert netwerken je ook op.’

Je boek was één van de dingen die je graag wilde maken. ‘Na 15 jaar gemanifesteerd te hebben, zoals de millennials zeggen. Nee, ik heb een visie daarvoor ontwikkeld en daarna bedacht: hoe ga ik dit aanpakken. Dat is manifesteren volgens mij.

De dag van de boekpresentatie was ik emotioneel. Het was alsof er een last van mijn schouders afviel. Ik merkte dat ik in een volgende fase van mijn leven kwam. Heel apart en heel intens. Iemand zei achteraf: Het was net een bruiloft. Het was een mooie dag.’

Wat is jouw droom nog? ‘Ik ben nu in fase twee van mijn leven. FEM-start wil ik verder uitbouwen. Straks moeten we een goede pr-strategie uitvoeren die wereldwijd past. Daarnaast hou ik van studie. Ik studeer nu bij Sotheby’s Institute om ooit zelf een gallery op te kunnen zetten. Ik hou van kunst. Daar moet ik wel mijn huiswerk voor maken en dat doe ik ook. En ik volg een cursus in patisserie. Ik word ontspannen van koken.’

Wat is jouw tip voor vrijheid? ‘Ga altijd achter je dromen aan, altijd. Soms duurt het lang. Uiteindelijk werkt het.’

Meer lezen?

Lees meer interviews over vrijheid:

Workshop_Werk_vrij_Voor_jezelf_beginnen_800x800

Van droom naar werkelijkheid
Ben je je ook aan het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap, zzp, freelancen en interim-opdrachten? Durf je net niet die laatste stap te zetten?

Meld je aan voor de workshop Voor jezelf beginnen in Amsterdam-Zuidoost. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Deel dit artikel

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.