Creëer je eigen vrijheid in huis – 5 tips

Oost, west, thuis, best. Voel jij je helemaal vrij in je eigen huis? Probeer eens een van deze tips uit en voel je nog vrijer thuis dan je al was.

1 Haal jouw vrije gevoel in huis

Je hebt tegenwoordig allerlei soorten behang en muurverzinsels om je huis in te richten. Maak daar gebruik van en kies datgene waar jij automatisch blij of rustig van wordt of een gevoel van vrijheid van krijgt.

Zo houd ik bijvoorbeeld erg van de zee. Als ik de zee zie, voel ik me vrij. Die enorme uitgestrektheid, liefst lekker warm weer, de horizon. Sinds een paar jaar heb ik één wand in de woonkamer met de zee behangen. Het idee was, ik kan niet altijd bij de zee zijn, maar ik kan de zee wel in huis halen. Het behangen was even een gedoe, maar als het eenmaal hangt is het fantastisch. Het verveelt geen moment. Ik word er blij van. Het geeft me een gevoel van vrijheid. In mijn eigen woonkamer. Elke dag.

2 Je huis kiezen

De mate van vrijheid begint al bij de keuze van je huis. Kun je kopen of ga je huren? Wat vind je belangrijk? Het hebben van een tuin of het hebben van een grote woonkamer? Een vrijstaand huis of een appartement? Niks meer kunnen uitgeven naast de hypotheek of geld overhouden voor leuke dingen?

Ik hou van financiële vrijheid. Dat betekent voor mij dat ik genoeg geld heb om te eten en om regelmatig iets leuks te ondernemen. In Amsterdam zijn de woningen duur. Eerst kocht ik een kleine woning met tuin in de zogeheten Spaarndammerbuurt. Die kon ik zelf betalen: de buurt was destijds niet gewild. Toevallig hou ik van niet-gewilde buurten, die zijn vaak net even wat anders.

Toen mijn zoon werd geboren, struikelde ik in datzelfde huis (zonder slaapkamers!) al snel over speelgoed. Nu woon ik in Amsterdam Zuidoost. Wederom betaalbaar voor mij. Dit keer geen auto voor de deur en geen tuin maar twee balkons. We hebben wel één grote achtertuin: de Bijlmerweide die grenst aan een bos, een plas en aan ons appartement.

De Bijlmerweide als achtertuin.

3 Meer vrije ruimte

Less is more kun je ook toepassen op spullen in huis. Minder spullen geeft meer rust. Je hebt mensen die houden juist van allerlei tierelantijntjes. Als je daar blij van wordt: vooral doen. Dat leer je van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Word je er blij van? Ja. Houden. Nee? Dan weg ermee. Die ‘regel’ van Kondo pas ik nog altijd toe. Vuilniszakken vol.

Minder spullen betekent ook meer ruimte. Mijn zoon fietst, skate en rent rond in de woonkamer. Die is wel groot: 50 vierkante meter! Vrijheid. Om het vrije gevoel af te maken, hangen er in de woonkamer een hangmat, een schommel en turnringen. Lekker veel speel- en relaxruimte.

4 Regel een schoonmaker

Een huis waar je vrij rond kan bewegen is superfijn. Maar datzelfde huis met spinnenwebben, stof en vuiligheid is een stuk minder aangenaam. Tuurlijk. Schoonmaken is op zijn tijd best leuk. Je kunt er je energie in kwijt. Je hebt meteen resultaat van je inspanningen: een schoon huis. Toch is het niet de meest favoriete bezigheid van veel mensen. Zo ook niet de mijne.

Om jezelf te ontlasten en te plezieren, regel een schoonmaker. Het blijft een aangename verrassing iedere keer als de schoonmaker is geweest. Geld kan je maar een keer uitgeven. Om het binnen de perken te houden, komt er bij mij één keer per maand een schoonmaker die de boel zeer grondig onder handen neemt. Dat geld kan ik missen en dat heb ik er graag voor over.

5 Thuiswerken aan tafel

In de huidige coronatijd werken veel mensen vanuit huis. Je ziet soms hele opnieuw ingerichte werkkamers op Instagram voorbijkomen. Daar heeft niet iedereen geld of ruimte voor of zin in.

In mijn woonkamer staat een tafel van drie meter lang. Die tafel is ook mijn kantoor. Overdag met laptop erop ben ik aan het werk. Klaar met werken? Dan berg ik meestal mijn laptop op. Een teken voor mij dat de werkdag voorbij is.

Superblij met mijn tafel van 3 meter lang.

Je huis is je thuis

Zo is mijn huis steeds meer een afspiegeling van wat mij een vrijer gevoel geeft. Wat geeft jou een vrij gevoel? Heb je al eens nagedacht of je dat nog meer kan doorvoeren in je leven zoals bijvoorbeeld in je huis? Ik ben benieuwd naar jouw tips voor een vrijer gevoel in huis!

Deel dit artikel

8 Comments

 1. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh 13 mei 2021 at 13:25 - Reply

  Jeetje, wat herken ik mij in je verhaal! Ook bij de zee kom ik tot rust en minimaliseren is zooooo fijn! Mooi dat je geniet van de omgeving waarin je woont. Voel je je altijd veilig in de Bijlmer?

  • Annemarie van Lankveld 13 mei 2021 at 14:06 - Reply

   Jaaa de zee en minimaliseren <3. En ja, ik voel me veilig in deze omgeving. Hele fijne buurt.

 2. Lindaschrijfthetop 13 mei 2021 at 15:15 - Reply

  Wat een goede tips. Ik zou graag van de stad naar een dorp willen verhuizen. Over een paar jaar wil ik de rust op het platteland vinden.

 3. Mandy Eggens 13 mei 2021 at 20:14 - Reply

  Schoonmaker zou denk ik best wel een goeie zijn! Ik woon nog niet samen maar ik werk meestal 13+ Uur en meestal snachts ook nog, mijn vriend is de hele dag van huis, ik wil best schoonmaken maar dat grondige.. denk dat ik daar niet de energie voor heb

 4. nicole orriens 14 mei 2021 at 07:00 - Reply

  Wauw wat wonen jullie op een mooi plekje zeg. In de stad maar toch ook met de natuur heel dichtbij.

 5. Frédérique 14 mei 2021 at 07:26 - Reply

  Ik zou ook een zeewand in huis willen maar we hebben een huurhuis dus dat kan niet. Ik word ook rustig van de zee. Mijn droomhuis zou uitzicht op zee hebben. Ik heb nu wel veel foto ’s en kunstwerkjes die met de zee te maken hebben in huis. Gewoon tot het zover is 😉

 6. Rory 17 mei 2021 at 12:44 - Reply

  Mooi artikel en ik herken mij er helemaal in. Marie Kondo heb ik al een paar keer los laten gaan in huis (als ik maar 10 minuten van een aflevering zie kriebelt het al en ruim ik best veel op). Maar toch ben ik er nog niet. Ik kreeg van mijn schoonvader als tip om al mijn werkspullen aan het einde van de dag – ook ik werk aan de eettafel – in een grote doos, kast of mand te doen. Zodat de eettafel dan weer ‘privé’ is. Had ik toch bijna een mand met deksel van bananenplant bladeren weg gedaan. Nog net gered van de stapel et voilà: aan het einde van de dag doe ik alles in die mand en je ziet er niets meer van!

  • Annemarie van Lankveld 17 mei 2021 at 14:37 - Reply

   Wat mooi om te lezen. Inderdaad eenzelfde aanpak met die tip van je schoonvader zodat de eettafel weer privé is. Hoe simpel kan het zijn hè!

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Creëer je eigen vrijheid in huis – 5 tips

Oost, west, thuis, best. Voel jij je helemaal vrij in je eigen huis? Probeer eens een van deze tips uit en voel je nog vrijer thuis dan je al was.

1 Haal jouw vrije gevoel in huis

Je hebt tegenwoordig allerlei soorten behang en muurverzinsels om je huis in te richten. Maak daar gebruik van en kies datgene waar jij automatisch blij of rustig van wordt of een gevoel van vrijheid van krijgt.

Zo houd ik bijvoorbeeld erg van de zee. Als ik de zee zie, voel ik me vrij. Die enorme uitgestrektheid, liefst lekker warm weer, de horizon. Sinds een paar jaar heb ik één wand in de woonkamer met de zee behangen. Het idee was, ik kan niet altijd bij de zee zijn, maar ik kan de zee wel in huis halen. Het behangen was even een gedoe, maar als het eenmaal hangt is het fantastisch. Het verveelt geen moment. Ik word er blij van. Het geeft me een gevoel van vrijheid. In mijn eigen woonkamer. Elke dag.

2 Je huis kiezen

De mate van vrijheid begint al bij de keuze van je huis. Kun je kopen of ga je huren? Wat vind je belangrijk? Het hebben van een tuin of het hebben van een grote woonkamer? Een vrijstaand huis of een appartement? Niks meer kunnen uitgeven naast de hypotheek of geld overhouden voor leuke dingen?

Ik hou van financiële vrijheid. Dat betekent voor mij dat ik genoeg geld heb om te eten en om regelmatig iets leuks te ondernemen. In Amsterdam zijn de woningen duur. Eerst kocht ik een kleine woning met tuin in de zogeheten Spaarndammerbuurt. Die kon ik zelf betalen: de buurt was destijds niet gewild. Toevallig hou ik van niet-gewilde buurten, die zijn vaak net even wat anders.

Toen mijn zoon werd geboren, struikelde ik in datzelfde huis (zonder slaapkamers!) al snel over speelgoed. Nu woon ik in Amsterdam Zuidoost. Wederom betaalbaar voor mij. Dit keer geen auto voor de deur en geen tuin maar twee balkons. We hebben wel één grote achtertuin: de Bijlmerweide die grenst aan een bos, een plas en aan ons appartement.

De Bijlmerweide als achtertuin.

3 Meer vrije ruimte

Less is more kun je ook toepassen op spullen in huis. Minder spullen geeft meer rust. Je hebt mensen die houden juist van allerlei tierelantijntjes. Als je daar blij van wordt: vooral doen. Dat leer je van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Word je er blij van? Ja. Houden. Nee? Dan weg ermee. Die ‘regel’ van Kondo pas ik nog altijd toe. Vuilniszakken vol.

Minder spullen betekent ook meer ruimte. Mijn zoon fietst, skate en rent rond in de woonkamer. Die is wel groot: 50 vierkante meter! Vrijheid. Om het vrije gevoel af te maken, hangen er in de woonkamer een hangmat, een schommel en turnringen. Lekker veel speel- en relaxruimte.

4 Regel een schoonmaker

Een huis waar je vrij rond kan bewegen is superfijn. Maar datzelfde huis met spinnenwebben, stof en vuiligheid is een stuk minder aangenaam. Tuurlijk. Schoonmaken is op zijn tijd best leuk. Je kunt er je energie in kwijt. Je hebt meteen resultaat van je inspanningen: een schoon huis. Toch is het niet de meest favoriete bezigheid van veel mensen. Zo ook niet de mijne.

Om jezelf te ontlasten en te plezieren, regel een schoonmaker. Het blijft een aangename verrassing iedere keer als de schoonmaker is geweest. Geld kan je maar een keer uitgeven. Om het binnen de perken te houden, komt er bij mij één keer per maand een schoonmaker die de boel zeer grondig onder handen neemt. Dat geld kan ik missen en dat heb ik er graag voor over.

5 Thuiswerken aan tafel

In de huidige coronatijd werken veel mensen vanuit huis. Je ziet soms hele opnieuw ingerichte werkkamers op Instagram voorbijkomen. Daar heeft niet iedereen geld of ruimte voor of zin in.

In mijn woonkamer staat een tafel van drie meter lang. Die tafel is ook mijn kantoor. Overdag met laptop erop ben ik aan het werk. Klaar met werken? Dan berg ik meestal mijn laptop op. Een teken voor mij dat de werkdag voorbij is.

Superblij met mijn tafel van 3 meter lang.

Je huis is je thuis

Zo is mijn huis steeds meer een afspiegeling van wat mij een vrijer gevoel geeft. Wat geeft jou een vrij gevoel? Heb je al eens nagedacht of je dat nog meer kan doorvoeren in je leven zoals bijvoorbeeld in je huis? Ik ben benieuwd naar jouw tips voor een vrijer gevoel in huis!

Deel dit artikel

8 Comments

 1. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh 13 mei 2021 at 13:25 - Reply

  Jeetje, wat herken ik mij in je verhaal! Ook bij de zee kom ik tot rust en minimaliseren is zooooo fijn! Mooi dat je geniet van de omgeving waarin je woont. Voel je je altijd veilig in de Bijlmer?

  • Annemarie van Lankveld 13 mei 2021 at 14:06 - Reply

   Jaaa de zee en minimaliseren <3. En ja, ik voel me veilig in deze omgeving. Hele fijne buurt.

 2. Lindaschrijfthetop 13 mei 2021 at 15:15 - Reply

  Wat een goede tips. Ik zou graag van de stad naar een dorp willen verhuizen. Over een paar jaar wil ik de rust op het platteland vinden.

 3. Mandy Eggens 13 mei 2021 at 20:14 - Reply

  Schoonmaker zou denk ik best wel een goeie zijn! Ik woon nog niet samen maar ik werk meestal 13+ Uur en meestal snachts ook nog, mijn vriend is de hele dag van huis, ik wil best schoonmaken maar dat grondige.. denk dat ik daar niet de energie voor heb

 4. nicole orriens 14 mei 2021 at 07:00 - Reply

  Wauw wat wonen jullie op een mooi plekje zeg. In de stad maar toch ook met de natuur heel dichtbij.

 5. Frédérique 14 mei 2021 at 07:26 - Reply

  Ik zou ook een zeewand in huis willen maar we hebben een huurhuis dus dat kan niet. Ik word ook rustig van de zee. Mijn droomhuis zou uitzicht op zee hebben. Ik heb nu wel veel foto ’s en kunstwerkjes die met de zee te maken hebben in huis. Gewoon tot het zover is 😉

 6. Rory 17 mei 2021 at 12:44 - Reply

  Mooi artikel en ik herken mij er helemaal in. Marie Kondo heb ik al een paar keer los laten gaan in huis (als ik maar 10 minuten van een aflevering zie kriebelt het al en ruim ik best veel op). Maar toch ben ik er nog niet. Ik kreeg van mijn schoonvader als tip om al mijn werkspullen aan het einde van de dag – ook ik werk aan de eettafel – in een grote doos, kast of mand te doen. Zodat de eettafel dan weer ‘privé’ is. Had ik toch bijna een mand met deksel van bananenplant bladeren weg gedaan. Nog net gered van de stapel et voilà: aan het einde van de dag doe ik alles in die mand en je ziet er niets meer van!

  • Annemarie van Lankveld 17 mei 2021 at 14:37 - Reply

   Wat mooi om te lezen. Inderdaad eenzelfde aanpak met die tip van je schoonvader zodat de eettafel weer privé is. Hoe simpel kan het zijn hè!

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.