Boekrecensie Focus AAN UIT – Mark Tigchelaar

Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en schrijft in zijn boek Focus AAN UIT hoe je (meer) focus krijgt in je werk. Meer grip op je aandacht maakt je weerbaarder tegen stress, productiever en meer aanwezig in het hier en nu. Hij neemt je in zijn boek mee via nieuw wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden.

Geautomatiseerde meldingen

Het boek leest vlot weg en er staan voor iedereen bruikbare tips in. Tigchelaar noemt ook tips die je misschien al langer toepast. Bijvoorbeeld het uitzetten van meldingen in je mailbox of op je mobiele telefoon. Doet niet iedereen dat inmiddels?

Schrap ‘nog snel even dit doen’

Misschien herken je dit wel. Voor een vergadering, tegenwoordig een Teams-meeting of Zoomgesprek, nog even snel iets doen. Je mail checken, informatie opzoeken, een collega terugbellen. Nog snel even dit of dat. Dit boek maakt duidelijk dat dit meestal niet handig is. Je komt tijd tekort, je vindt de informatie niet, je krijgt een moeilijker gesprek met die collega dan je dacht. Waardoor je (bijna) te laat bij de vergadering bent en weer moet omschakelen. Wat je dacht even snel te doen, moet je daarna wéér oppakken. Tijdverlies.

Het niet-snel-nog-even-dit-doen geeft meer focus, rust en vrijheid – Vrijheidsvinder

Dat is een belangrijke les die je uit dit boek kunt halen. Niet meer haasten zo vlak voor een werkgesprek. Het is niet zonde van je tijd om die minuten voorafgaand aan een meeting niet in te vullen. Het niet-snel-nog-even-dit-doen geeft meer focus, rust en vrijheid.

Neem op tijd pauzes

Een andere eye-opener is het advies om voldoende pauzes tussendoor te nemen. Die tip klinkt als een open deur maar neem jij op tijd pauzes tijdens je werkdag?

De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat – Uit Focus AAN UIT

Hoewel het mij op sommige dagen prima lukt, zijn er nog genoeg dagen dat ik meen dat het wel beter is om even geen pauze te nemen. Van die dagen dat je krampachtig doorwerkt aan een moeilijke opdracht, zonder een break te nemen. Oefening baart kunst. Wie weet wordt het nemen van pauzes over een tijd ook jouw tweede natuur.

Overleggen van 30 minuten

Volgens de auteur moeten overleggen niet langer dan 45 minuten duren. Een advies naar mijn hart. Sterker nog, 30 minuten kan vaak ook! Tijdens een van mijn eerste interim-opdrachten kwam ik er al snel achter dat in die organisatie een half uur vergaderen eerder regel dan uitzondering is. Bij sommige overleggen kan het niet maar bij heel veel afspraken wel. Een half uur. Het is een verademing. De afspraak kan altijd uitlopen. Je agenda is, als het goed is, sowieso niet meer volgeplempt met afspraken.

Bonus en verder

Je vindt nog veel meer inzichten in Focus AAN UIT. Na het lezen van het boek, kan je zelf aan de slag. Mark heeft voor de liefhebbers nog een bonus en een training.

Meer boekrecensies

Wil je meer boekrecensies lezen? Ga naar:

De links naar Managementboek.nl vallen onder zogenaamde affiliate marketing. Dit betekent dat wanneer jij een boek bestelt via een van deze links ik een klein percentage van dit aankoopbedrag ontvang via Managementboek. Dankjewel!  

Deel dit artikel

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Boekrecensie Focus AAN UIT – Mark Tigchelaar

Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en schrijft in zijn boek Focus AAN UIT hoe je (meer) focus krijgt in je werk. Meer grip op je aandacht maakt je weerbaarder tegen stress, productiever en meer aanwezig in het hier en nu. Hij neemt je in zijn boek mee via nieuw wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden.

Geautomatiseerde meldingen

Het boek leest vlot weg en er staan voor iedereen bruikbare tips in. Tigchelaar noemt ook tips die je misschien al langer toepast. Bijvoorbeeld het uitzetten van meldingen in je mailbox of op je mobiele telefoon. Doet niet iedereen dat inmiddels?

Schrap ‘nog snel even dit doen’

Misschien herken je dit wel. Voor een vergadering, tegenwoordig een Teams-meeting of Zoomgesprek, nog even snel iets doen. Je mail checken, informatie opzoeken, een collega terugbellen. Nog snel even dit of dat. Dit boek maakt duidelijk dat dit meestal niet handig is. Je komt tijd tekort, je vindt de informatie niet, je krijgt een moeilijker gesprek met die collega dan je dacht. Waardoor je (bijna) te laat bij de vergadering bent en weer moet omschakelen. Wat je dacht even snel te doen, moet je daarna wéér oppakken. Tijdverlies.

Het niet-snel-nog-even-dit-doen geeft meer focus, rust en vrijheid – Vrijheidsvinder

Dat is een belangrijke les die je uit dit boek kunt halen. Niet meer haasten zo vlak voor een werkgesprek. Het is niet zonde van je tijd om die minuten voorafgaand aan een meeting niet in te vullen. Het niet-snel-nog-even-dit-doen geeft meer focus, rust en vrijheid.

Neem op tijd pauzes

Een andere eye-opener is het advies om voldoende pauzes tussendoor te nemen. Die tip klinkt als een open deur maar neem jij op tijd pauzes tijdens je werkdag?

De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat – Uit Focus AAN UIT

Hoewel het mij op sommige dagen prima lukt, zijn er nog genoeg dagen dat ik meen dat het wel beter is om even geen pauze te nemen. Van die dagen dat je krampachtig doorwerkt aan een moeilijke opdracht, zonder een break te nemen. Oefening baart kunst. Wie weet wordt het nemen van pauzes over een tijd ook jouw tweede natuur.

Overleggen van 30 minuten

Volgens de auteur moeten overleggen niet langer dan 45 minuten duren. Een advies naar mijn hart. Sterker nog, 30 minuten kan vaak ook! Tijdens een van mijn eerste interim-opdrachten kwam ik er al snel achter dat in die organisatie een half uur vergaderen eerder regel dan uitzondering is. Bij sommige overleggen kan het niet maar bij heel veel afspraken wel. Een half uur. Het is een verademing. De afspraak kan altijd uitlopen. Je agenda is, als het goed is, sowieso niet meer volgeplempt met afspraken.

Bonus en verder

Je vindt nog veel meer inzichten in Focus AAN UIT. Na het lezen van het boek, kan je zelf aan de slag. Mark heeft voor de liefhebbers nog een bonus en een training.

Meer boekrecensies

Wil je meer boekrecensies lezen? Ga naar:

De links naar Managementboek.nl vallen onder zogenaamde affiliate marketing. Dit betekent dat wanneer jij een boek bestelt via een van deze links ik een klein percentage van dit aankoopbedrag ontvang via Managementboek. Dankjewel!  

Deel dit artikel

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.