Boekrecensie De zee, mijn leven – Henk de Velde

Zeezeiler Henk de Velde voer zes keer rond de wereld. Voor wie een indruk wil krijgen en een stuk met hem mee wil reizen, is zijn boek De zee, mijn leven een aanrader. Henk beschrijft uitvoerig zijn zeilavonturen. En wat voor effect zijn reizen hebben op zijn persoonlijke leven. 

Hoe het begon

De zee, mijn leven koos ik uit een reeks boeken die Henk schreef als voorbereiding op mijn interview met hem over vrijheid. Henk vertelt over zijn jongensdroom om kapitein te willen worden. Dat lukt hem ook. In het begin is hij een jaar lang (!) zeeziek. Dat kan dus de beste overkomen. Die ervaring had ik idem dito de eerste keer op het water met windkracht 8.

Zijn eerste lange reis

Hij vertelt over zijn eerste lange zeilreis (1978 tot 1985) op het schip Orawa met zijn ex-vrouw Gini. Ze nemen beiden ontslag. Geld verdienen doen ze onderweg. Hoe of waar, daar maken ze zich geen zorgen over. Henk wordt een keer ernstig ziek en valt vele kilo’s af. Gini spreekt over dertig lange afschuwelijke dagen die emotioneel gezien voor haar een hel zijn geweest. Ze bezoeken Paaseiland, waar hun zoon Stefan wordt geboren. Maar op 28 maart 1985 vertrekt de Orawa uit Kaapstad, zonder Gini en zonder Stefan. Henk gaat alleen verder en hij beseft dat zonder Gini deze reis onmogelijk was geweest.

Andere zeilavonturen

Veel foto’s ondersteunen de zeilavonturen van Henk. De zoektocht naar sponsoren en de wereldreizen behoren tot zijn werk. Je leest Henks mijmeringen over het maken van eigen keuzes en het volgen van je hart.

Je schept je eigen wereld. Natuurlijk zijn daarbij omstandigheden die je dwingen om keuzes te maken. Maar ook daarna blijft je eigen keuze bepalend. Luister naar je innerlijke stem. Volg je hart. – uit De zee, mijn leven

In de krater van St. Paul

Moeilijke momenten

Windstil is geen mooi weer voor een zeiler. Henk schrijft:

Wind, kom terug! Ik wil naar huis. Naar Stefan, naar Nederland, naar mijn vrienden. Los van de gedachten in mijn hoofd. De warboel, het gepeins. Want dat doe je op den duur: peinzen, dag in dag uit. Toch moet ik positief blijven. – uit De zee, mijn leven

Vervolgens noemt hij een aantal zeelieden op die onderweg zelfmoord pleegden. De zeilwereld op dat niveau is een niet te onderschatten wereld.

Vrij op zee

Er volgen nog meer moeilijke momenten. Toch gaat Henk door. Hij staat 100% achter zijn keuzes. Tijdens zijn C1000-reis omschrijft hij wat hem beweegt.

Ik maak een reis als deze om twee redenen. Ten eerste natuurlijk om het record dat ik najaag. Ten tweede, vanwege mijzelf. Je komt op een reis als deze jezelf keihard tegen. Je goede en je zwakke kanten. Het beste is de wal te vergeten en even helemaal jezelf te worden. Ik voel me vrij op zee. Vrij van de dagelijkse rompslomp. – uit De zee, mijn leven

Een krijger onderweg naar huis

In het laatste hoofdstuk lees je over Henks voornemen om te vertrekken uit Nederland en nooit meer terug te komen. Hij gaat weg maar komt wél terug. Henk mist Stefan en hij mist zijn moeder. Sindsdien vertoeft hij naar volle tevredenheid in Nederland. Hij zeilt nog steeds. Weliswaar maakt hij minder verre reizen dan voorheen. Maar hij zet nog geregeld koers richting zijn geliefde plekken Noorwegen en Galicië.

Bewondering voor deze avonturier

Het boek De zee, mijn leven leest heerlijk weg. Alle avonturen in Siberië, Kaaphoorn, alle mijmeringen, de mensen die Henk onderweg ontmoet. Het leest alsof je zelf ook mee op reis bent. Dat kunnen we in deze tijd allemaal wel een beetje gebruiken, nietwaar? Door het lezen over alle pieken en ontberingen van deze zeilpionier heb ik bewondering gekregen voor Henk en zijn jongensdroom. Hij heeft het maar mooi geflikt. Dat blijft tijdloos.

Mensen die veel reizen, verliezen ergens onderweg hun ziel. Die ziel zweeft rond, daar boven de ozonlaag, in een tijdloos land, in een tijdloze wereld, in tijdloze gedachten. – uit De zee, mijn leven

Ga naar de website van Henk de Velde voor een overzicht van alle boeken die hij schreef.

Meer boekrecensies

Wil je meer boekrecensies lezen? Ga naar:

Ook lezen? Ontvang mijn gelezen exemplaar!

Update 12 mei 2021: Dank voor alle mooie reacties <3! De keuze is gemaakt: Anna en Albert ontvangen een exemplaar van De zee, mijn leven. Tot een volgende keer!
Update 7 mei 2021: van Henk de Velde zelf krijg ik nog een exemplaar van zijn boek De Zee, mijn leven dat ik mag weg geven, hoe leuk is dat! Lezen en reageren dus :-).
Wil je dit boek zelf lezen? Plaats een reactie onder dit artikel en geef daarbij aan waarom jij dit boek graag wilt lezen. Degene die ik uitkies, krijgt mijn gelezen exemplaar opgestuurd.

Deel dit artikel

7 Comments

 1. Ed Lonnee 7 mei 2021 at 14:42 - Reply

  Heerlijk right up my alley

 2. Guus Zuiderbaan 7 mei 2021 at 16:13 - Reply

  Wat een avonturier! Wat een lef!

 3. Birgitta Seegers 7 mei 2021 at 22:02 - Reply

  Ik ben een echt landdier, maar wel eentje met wanderlust (dat heet vast anders voor zeerotten). Ben benieuwd hoe hij omgegaan is met alle tegenslagen onderweg en het thuisblijven na lang onderweg geweest te zijn.

 4. Ben 8 mei 2021 at 13:42 - Reply

  Mooie recensie! Lijkt me een boek met goede levenslessen van iemand die inmiddels een beetje grijs is, maar zeker geen grijze muis!

 5. Jelke 8 mei 2021 at 17:09 - Reply

  Mooie recensie. Het maakt me nieuwsgierig. Ik vraag me af hoe zijn manier van vrijheid ervaren is veranderd in de loop der jaren.

 6. henriette honing 8 mei 2021 at 21:12 - Reply

  henk topper , heb jaren geleden je tochten gevolgd, en ben er echt door geinspireerd, geweldig , wat een doorzettingsvermogen en wat een moed, voor mij is helaas zo;n tocht niet weggelegd, maar ik droom er in mee , je eerste boek heb ik meerdere malen gelezen en ik “voel “het verhaal hierin, heerlijk om “mee ” te beleven, ga vooral zo door en laat ons x op x meegenieten, geweldig

 7. Annemarie van Lankveld 12 mei 2021 at 12:29 - Reply

  Dank voor alle mooie reacties <3! De keuze is gemaakt: Anna en Albert ontvangen een exemplaar van De zee, mijn leven. Tot een volgende keer!

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Boekrecensie De zee, mijn leven – Henk de Velde

Zeezeiler Henk de Velde voer zes keer rond de wereld. Voor wie een indruk wil krijgen en een stuk met hem mee wil reizen, is zijn boek De zee, mijn leven een aanrader. Henk beschrijft uitvoerig zijn zeilavonturen. En wat voor effect zijn reizen hebben op zijn persoonlijke leven. 

Hoe het begon

De zee, mijn leven koos ik uit een reeks boeken die Henk schreef als voorbereiding op mijn interview met hem over vrijheid. Henk vertelt over zijn jongensdroom om kapitein te willen worden. Dat lukt hem ook. In het begin is hij een jaar lang (!) zeeziek. Dat kan dus de beste overkomen. Die ervaring had ik idem dito de eerste keer op het water met windkracht 8.

Zijn eerste lange reis

Hij vertelt over zijn eerste lange zeilreis (1978 tot 1985) op het schip Orawa met zijn ex-vrouw Gini. Ze nemen beiden ontslag. Geld verdienen doen ze onderweg. Hoe of waar, daar maken ze zich geen zorgen over. Henk wordt een keer ernstig ziek en valt vele kilo’s af. Gini spreekt over dertig lange afschuwelijke dagen die emotioneel gezien voor haar een hel zijn geweest. Ze bezoeken Paaseiland, waar hun zoon Stefan wordt geboren. Maar op 28 maart 1985 vertrekt de Orawa uit Kaapstad, zonder Gini en zonder Stefan. Henk gaat alleen verder en hij beseft dat zonder Gini deze reis onmogelijk was geweest.

Andere zeilavonturen

Veel foto’s ondersteunen de zeilavonturen van Henk. De zoektocht naar sponsoren en de wereldreizen behoren tot zijn werk. Je leest Henks mijmeringen over het maken van eigen keuzes en het volgen van je hart.

Je schept je eigen wereld. Natuurlijk zijn daarbij omstandigheden die je dwingen om keuzes te maken. Maar ook daarna blijft je eigen keuze bepalend. Luister naar je innerlijke stem. Volg je hart. – uit De zee, mijn leven

In de krater van St. Paul

Moeilijke momenten

Windstil is geen mooi weer voor een zeiler. Henk schrijft:

Wind, kom terug! Ik wil naar huis. Naar Stefan, naar Nederland, naar mijn vrienden. Los van de gedachten in mijn hoofd. De warboel, het gepeins. Want dat doe je op den duur: peinzen, dag in dag uit. Toch moet ik positief blijven. – uit De zee, mijn leven

Vervolgens noemt hij een aantal zeelieden op die onderweg zelfmoord pleegden. De zeilwereld op dat niveau is een niet te onderschatten wereld.

Vrij op zee

Er volgen nog meer moeilijke momenten. Toch gaat Henk door. Hij staat 100% achter zijn keuzes. Tijdens zijn C1000-reis omschrijft hij wat hem beweegt.

Ik maak een reis als deze om twee redenen. Ten eerste natuurlijk om het record dat ik najaag. Ten tweede, vanwege mijzelf. Je komt op een reis als deze jezelf keihard tegen. Je goede en je zwakke kanten. Het beste is de wal te vergeten en even helemaal jezelf te worden. Ik voel me vrij op zee. Vrij van de dagelijkse rompslomp. – uit De zee, mijn leven

Een krijger onderweg naar huis

In het laatste hoofdstuk lees je over Henks voornemen om te vertrekken uit Nederland en nooit meer terug te komen. Hij gaat weg maar komt wél terug. Henk mist Stefan en hij mist zijn moeder. Sindsdien vertoeft hij naar volle tevredenheid in Nederland. Hij zeilt nog steeds. Weliswaar maakt hij minder verre reizen dan voorheen. Maar hij zet nog geregeld koers richting zijn geliefde plekken Noorwegen en Galicië.

Bewondering voor deze avonturier

Het boek De zee, mijn leven leest heerlijk weg. Alle avonturen in Siberië, Kaaphoorn, alle mijmeringen, de mensen die Henk onderweg ontmoet. Het leest alsof je zelf ook mee op reis bent. Dat kunnen we in deze tijd allemaal wel een beetje gebruiken, nietwaar? Door het lezen over alle pieken en ontberingen van deze zeilpionier heb ik bewondering gekregen voor Henk en zijn jongensdroom. Hij heeft het maar mooi geflikt. Dat blijft tijdloos.

Mensen die veel reizen, verliezen ergens onderweg hun ziel. Die ziel zweeft rond, daar boven de ozonlaag, in een tijdloos land, in een tijdloze wereld, in tijdloze gedachten. – uit De zee, mijn leven

Ga naar de website van Henk de Velde voor een overzicht van alle boeken die hij schreef.

Meer boekrecensies

Wil je meer boekrecensies lezen? Ga naar:

Ook lezen? Ontvang mijn gelezen exemplaar!

Update 12 mei 2021: Dank voor alle mooie reacties <3! De keuze is gemaakt: Anna en Albert ontvangen een exemplaar van De zee, mijn leven. Tot een volgende keer!
Update 7 mei 2021: van Henk de Velde zelf krijg ik nog een exemplaar van zijn boek De Zee, mijn leven dat ik mag weg geven, hoe leuk is dat! Lezen en reageren dus :-).
Wil je dit boek zelf lezen? Plaats een reactie onder dit artikel en geef daarbij aan waarom jij dit boek graag wilt lezen. Degene die ik uitkies, krijgt mijn gelezen exemplaar opgestuurd.

Deel dit artikel

7 Comments

 1. Ed Lonnee 7 mei 2021 at 14:42 - Reply

  Heerlijk right up my alley

 2. Guus Zuiderbaan 7 mei 2021 at 16:13 - Reply

  Wat een avonturier! Wat een lef!

 3. Birgitta Seegers 7 mei 2021 at 22:02 - Reply

  Ik ben een echt landdier, maar wel eentje met wanderlust (dat heet vast anders voor zeerotten). Ben benieuwd hoe hij omgegaan is met alle tegenslagen onderweg en het thuisblijven na lang onderweg geweest te zijn.

 4. Ben 8 mei 2021 at 13:42 - Reply

  Mooie recensie! Lijkt me een boek met goede levenslessen van iemand die inmiddels een beetje grijs is, maar zeker geen grijze muis!

 5. Jelke 8 mei 2021 at 17:09 - Reply

  Mooie recensie. Het maakt me nieuwsgierig. Ik vraag me af hoe zijn manier van vrijheid ervaren is veranderd in de loop der jaren.

 6. henriette honing 8 mei 2021 at 21:12 - Reply

  henk topper , heb jaren geleden je tochten gevolgd, en ben er echt door geinspireerd, geweldig , wat een doorzettingsvermogen en wat een moed, voor mij is helaas zo;n tocht niet weggelegd, maar ik droom er in mee , je eerste boek heb ik meerdere malen gelezen en ik “voel “het verhaal hierin, heerlijk om “mee ” te beleven, ga vooral zo door en laat ons x op x meegenieten, geweldig

 7. Annemarie van Lankveld 12 mei 2021 at 12:29 - Reply

  Dank voor alle mooie reacties <3! De keuze is gemaakt: Anna en Albert ontvangen een exemplaar van De zee, mijn leven. Tot een volgende keer!

Leave A Comment


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.