7 tips om voor jezelf te beginnen

Wil je al heel lang voor jezelf beginnen? Twijfel je nog? Heb je een laatste zetje nodig? Lees dit blog met 7 tips om voor jezelf te starten, of om erachter te komen dat je iets anders wilt.

  1. Bereid je voor om voor jezelf te beginnen

Waarschijnlijk heb je er al vaker over gedacht om voor jezelf te beginnen maar om de een of andere reden durf je de sprong niet te wagen.

Er zijn mensen die zeggen dat als je wilt ondernemen, je gewoon moet starten. Anders ben je geen ondernemer. Daar zit een kern van waarheid in. Een ondernemer heeft minder vastigheid dan een medewerker in vaste dienst, althans zo lijkt het op het eerste gezicht. En iets van risico moet je durven nemen.

Ik deed er heel lang over. Doordat iets me steeds tegenhield, ging ik mezelf voorbereiden. Een goede voorbereiding gaf me houvast. Vandaar mijn eerste tip: begin met voorbereiden.

  1. Spaar geld en bouw een buffer op

Zet geld apart dat je kan missen en bouw een buffer op. Doe een paar maanden of jaren rustiger aan met geld uitgeven en kijk waar je op kan besparen. Het geeft je straks rust, als je je baan opzegt en als je je eerste opdracht zoekt (wanneer vind je die?). Zo wordt de druk op jezelf minder groot.

Als je je eerste opdracht vindt, krijg je vaak de maand erop pas uitbetaald. Dat zijn twee maanden verder dan start. Tel daarbij op minimaal twee maanden zoek- en solliciteertijd (en dat is aan de krappe kant, vooral als je net start). Je zit al op vier maanden. Mijn advies zou zijn: zorg dat je jezelf voor minstens vier maanden kunt bedruipen, dat wil zeggen je kunt jezelf vier maanden salaris uitbetalen.

Met een buffer van zes maanden begon ik. Daar voelde ik me zeker bij.

  1. Vertel het aan de wereld

Vertel aan iedereen dat je voor jezelf gaat beginnen. Of dat je dat van plan bent. Dit is goed om meerdere redenen. Je went zelf aan het idee. Het idee wordt concreter door het uitspreken ervan.

Sommige mensen reageren heel enthousiast en zeggen meteen: doen en voorzien je van tips. Heel handig en waardevol. Andere mensen raken soms je angst aan, de redenen waarom je (nog) niet durft te beginnen. Achteraf gezien zijn ook die opmerkingen handig en waardevol. Je weet steeds beter waar je wel of niet wakker van ligt.

Vragen in de trant van: “Wat als je niks kan vinden?” of “Heb je al een opdracht?” raakten me. Op die vragen had ik niet meteen antwoord. Ik werd nerveus van dit soort vragen.

Tegelijkertijd triggerden die vragen me. Ik kon me daardoor nog beter voorbereiden. Wat ga ik doen als ik geen opdracht vind?

De beste tip die ik kreeg was: “Probeer het. Geef jezelf een paar maanden de tijd. Als het niet lukt, dan weet je dat ook. Hoe erg is dat?” Dat was het laatste zetje dat mij over de streep trok.

  1. Voer gesprekken met mensen uit je netwerk

Voer veel gesprekken. Met vrienden die al interimmen of hun eigen business hebben. Of met collega’s die ooit voor zichzelf werkten maar weer in vaste dienst gingen. Kennissen die werken in een sector waar jij graag wilt werken. Iedereen zegt wel iets waar je wat mee kan.

Ik trakteerde in totaal zo’n 30 mensen op een lunch. Een hele rij diverse mensen die ik het hemd van het lijf vroeg over wat zij deden en hoe zij daar zijn geraakt.

  1. Kondig je ondernemerschap aan op je werk

Om je plannen nog reëler te maken, kondig je tijdig je zelfstandig ondernemerschap aan op je werk en stem af wanneer je laatste werkdag is. Sommige zzp’ers blijven deels in vaste dienst en starten parttime voor zichzelf. Kan allemaal. Er zijn meerdere wegen naar Rome.

Zelf ben ik meer van het alles of niets. Ik kan er beter voor gaan als ik een knoop doorhak. Mij lijkt het zelfs lastiger om half in vaste dienst te blijven en het dan te proberen. Ik sprak in november 2018 tegenover mijn coach uit dat ik voor mezelf wilde starten. Vrij onbeholpen. Doodeng. Op mijn werk vertelde ik het in januari en eind april 2019 nam ik afscheid van mijn vaste baan en collega’s.

  1. Maak kennis met bureaus

Er zijn tientallen zogenaamde bemiddelingsbureaus in verschillende vakgebieden. Kijk of ze in jouw vakgebied bestaan en schrijf je in. Meestal nodigen ze je uit voor een kennismakingsgesprek. Reuzehandig. Ze vragen je uit over wat je wilt, en als je dat nog niet zo duidelijk weet, krijg je dat na een aantal gesprekken scherp(er).

Dit soort bureaus zijn vergelijkbaar met uitzendbureaus maar fungeren als tussenpersoon specifiek voor zzp’ers. De meeste bureaus bemiddelen ook in vacatures op detacheringsbasis of voor vaste aanstellingen. Keuze genoeg. En ja, deze bureaus snoepen wel wat af van je uurtarief.

Zelf voerde ik veel gesprekken met deze bureaus. Ik leerde om mijn cv aan te bieden op een interim-manier, over geldende uurtarieven en wie wat van het uurtarief afsnoept.

Mijn eerste opdracht kreeg ik via zo’n bureau. Er zaten wel wat haken en ogen aan het contract, maar hé, ik ben het bureau tot op de dag van vandaag dankbaar. Je eerste opdracht blijft een overwinning. De foto (gemaakt door Rianne Blacquière, mijn eerste opdrachtgever bij het ministerie van VWS) is gemaakt op dag 2 van mijn eerste klus. Ik viel met mijn neus in de boter op rij 1 met uitzicht op het koffertje tijdens Prinsjesdag.

  1. Schaaf je cv en LinkedIn-profiel bij

Pas je cv steeds aan op de gevraagde functie. Gebruik woorden uit de vacaturetekst. Je maakt steeds een cv op maat. In het begin ben je daar best veel tijd aan kwijt, om het schaven te leren. Op den duur heb je versies die je alleen op detail hoeft aan te passen. Het werkt.

Kijk zo ook naar je LinkedIn en zet de instellingen op LinkedIn goed. Denk na over de tekst die je neerzet onder ‘Omschrijf jouw info’. Ik deed daar best lang over maar doe nu al drie jaar met onderstaande tekst. Die kan altijd beter en anders, maar voor de functie van dit onderdeel, past die uitstekend.

Ik hou ervan om (ook) buiten of op de lijnen te kleuren. Om zo met de best mogelijke oplossingen te komen – Voorbeeld van een deel van mijn info op LinkedIn

Als communicatiespecialist ben ik gespitst op cv’s en LinkedIn en als hoofd Communicatie nam ik geregeld mensen aan. Ik dacht dat ik het allemaal wel wist. Nu weet ik hoe er gekeken wordt naar interimmers en hun cv en waar bureaus en opdrachtgevers opletten.

Steun in de rug

Er valt nog veel meer te vertellen maar hé, je moet ergens beginnen. Bedenk vooral wat jou helpt. Misschien is dit blog een steun in de rug. Of kom je erachter dat je niet (nu) voor jezelf wilt beginnen. Als je praktische handvatten wil om te starten, meld je dan aan voor de workshop Werk vrij: Voor jezelf beginnen volgen. En wat je ook kiest, veel plezier!

Deel dit artikel

14 Reacties

  1. Nicole Orriëns 19 februari 2022 bij 12:32 - Reageer

    Je moet inderdaad ergens beginnen, en soms moet je de eerste stap durven nemen. Bij mij ging het geleidelijk en vanzelf. Het bloggen ging zo goed, dat ik me moest inschrijven bij de Kamer voor Koophandel : )

    • Annemarie van Lankveld 19 februari 2022 bij 12:54 - Reageer

      Mooi Nicole, dat het zo vanzelf bij jou ging dat je je moest inschrijven. Knap!

  2. EvenDelen.be 19 februari 2022 bij 14:40 - Reageer

    Echt wel heel goede tips. Ik zou het stap voor stap doen dus deeltijds gaan werken en deeltijds voor mezelf. Nu gewoon nog de stap durven zetten.

    • Annemarie van Lankveld 19 februari 2022 bij 14:48 - Reageer

      Dankjewel! Ja, die laatste stap!

  3. Jolanda 19 februari 2022 bij 15:33 - Reageer

    Mooi is dat om voor jezelf te beginnen. Ik heb ooit 20 jaar eigen winkels gehad. Toen was het na 20 jaar een bevrijding om ermee te stoppen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit jaar weer voor mezelf gestart. Ben toch wel meer een ondernemer dan een werknemer. Hou ook wel van de uitdaging

    • Annemarie van Lankveld 20 februari 2022 bij 05:51 - Reageer

      Dapper dat je na 20 jaar stopte. En dat je nu weer voor jezelf bent begonnen. Het klinkt als het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Heel veel succes!

  4. Elena 19 februari 2022 bij 21:50 - Reageer

    Uit ervaring heb ik juist gemerkt dat alles beter gaat als ik aan niemand iets vertel totdat het al gelukt is. Mn laatste business had ik helemaal voor mezelf gehouden, totdat ik een goede omzet draaide en dat is ook veel beter gegaan dan mn 2 ervoor. Sinds dien hou ik alles voor mezelf. Ik was bv al een jaar bezig met de voorbereidingen met deze blog en niemand wist van iets tot mn launch. Uit mijn ervaring gaat alles beter zo.

    Verder wel echt een super leuke post!

    • Annemarie van Lankveld 20 februari 2022 bij 05:55 - Reageer

      Mooi Elena. En knap! Het lijkt mij lastig om zoiets zo lang voor me te houden. Er zijn meerdere wegen naar Rome!

  5. Gemma 21 februari 2022 bij 16:31 - Reageer

    Soms moet je ook gewoon risico nemen en gewoon starten! Durven risico’s te nemen is ondernemerschap!

  6. Kelly Buysse 23 februari 2022 bij 17:36 - Reageer

    Ik neem hierin kleine stapjes en ben er nogal voorzichtig in. Anders wordt de druk mij te groot en te stress te zwaar om mezelf recht te houden omwille van mijn gezondheid. Ik voel dat ik een echte ondernemer ben, ik kan het alleen niet goed overbrengen, maar ik probeer het wel in combi met een goed evenwicht (niet altijd even gemakkelijk ?)

    • Annemarie van Lankveld 23 februari 2022 bij 18:37 - Reageer

      Stap voor stap kom je er ook! Succes.

  7. Frederique 26 februari 2022 bij 14:21 - Reageer

    Vooral ‘vertel het aan de wereld’ is belangrijk. Ik was daar eerder erg slecht in en dan hoorde ik achteraf vaak ‘oh nee, ik wist niet dat jij dat deed en nu heb ik de opdracht al weggegeven’

  8. Jadis 1 maart 2022 bij 14:42 - Reageer

    Zeker aan te raden, hier een hele drukke ondernemer! Soms te druk maar toch aan te raden,

    • Annemarie van Lankveld 10 maart 2022 bij 12:21 - Reageer

      Goed om te horen Jadis!

Laat Een Reactie Achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

7 tips om voor jezelf te beginnen

Wil je al heel lang voor jezelf beginnen? Twijfel je nog? Heb je een laatste zetje nodig? Lees dit blog met 7 tips om voor jezelf te starten, of om erachter te komen dat je iets anders wilt.

  1. Bereid je voor om voor jezelf te beginnen

Waarschijnlijk heb je er al vaker over gedacht om voor jezelf te beginnen maar om de een of andere reden durf je de sprong niet te wagen.

Er zijn mensen die zeggen dat als je wilt ondernemen, je gewoon moet starten. Anders ben je geen ondernemer. Daar zit een kern van waarheid in. Een ondernemer heeft minder vastigheid dan een medewerker in vaste dienst, althans zo lijkt het op het eerste gezicht. En iets van risico moet je durven nemen.

Ik deed er heel lang over. Doordat iets me steeds tegenhield, ging ik mezelf voorbereiden. Een goede voorbereiding gaf me houvast. Vandaar mijn eerste tip: begin met voorbereiden.

  1. Spaar geld en bouw een buffer op

Zet geld apart dat je kan missen en bouw een buffer op. Doe een paar maanden of jaren rustiger aan met geld uitgeven en kijk waar je op kan besparen. Het geeft je straks rust, als je je baan opzegt en als je je eerste opdracht zoekt (wanneer vind je die?). Zo wordt de druk op jezelf minder groot.

Als je je eerste opdracht vindt, krijg je vaak de maand erop pas uitbetaald. Dat zijn twee maanden verder dan start. Tel daarbij op minimaal twee maanden zoek- en solliciteertijd (en dat is aan de krappe kant, vooral als je net start). Je zit al op vier maanden. Mijn advies zou zijn: zorg dat je jezelf voor minstens vier maanden kunt bedruipen, dat wil zeggen je kunt jezelf vier maanden salaris uitbetalen.

Met een buffer van zes maanden begon ik. Daar voelde ik me zeker bij.

  1. Vertel het aan de wereld

Vertel aan iedereen dat je voor jezelf gaat beginnen. Of dat je dat van plan bent. Dit is goed om meerdere redenen. Je went zelf aan het idee. Het idee wordt concreter door het uitspreken ervan.

Sommige mensen reageren heel enthousiast en zeggen meteen: doen en voorzien je van tips. Heel handig en waardevol. Andere mensen raken soms je angst aan, de redenen waarom je (nog) niet durft te beginnen. Achteraf gezien zijn ook die opmerkingen handig en waardevol. Je weet steeds beter waar je wel of niet wakker van ligt.

Vragen in de trant van: “Wat als je niks kan vinden?” of “Heb je al een opdracht?” raakten me. Op die vragen had ik niet meteen antwoord. Ik werd nerveus van dit soort vragen.

Tegelijkertijd triggerden die vragen me. Ik kon me daardoor nog beter voorbereiden. Wat ga ik doen als ik geen opdracht vind?

De beste tip die ik kreeg was: “Probeer het. Geef jezelf een paar maanden de tijd. Als het niet lukt, dan weet je dat ook. Hoe erg is dat?” Dat was het laatste zetje dat mij over de streep trok.

  1. Voer gesprekken met mensen uit je netwerk

Voer veel gesprekken. Met vrienden die al interimmen of hun eigen business hebben. Of met collega’s die ooit voor zichzelf werkten maar weer in vaste dienst gingen. Kennissen die werken in een sector waar jij graag wilt werken. Iedereen zegt wel iets waar je wat mee kan.

Ik trakteerde in totaal zo’n 30 mensen op een lunch. Een hele rij diverse mensen die ik het hemd van het lijf vroeg over wat zij deden en hoe zij daar zijn geraakt.

  1. Kondig je ondernemerschap aan op je werk

Om je plannen nog reëler te maken, kondig je tijdig je zelfstandig ondernemerschap aan op je werk en stem af wanneer je laatste werkdag is. Sommige zzp’ers blijven deels in vaste dienst en starten parttime voor zichzelf. Kan allemaal. Er zijn meerdere wegen naar Rome.

Zelf ben ik meer van het alles of niets. Ik kan er beter voor gaan als ik een knoop doorhak. Mij lijkt het zelfs lastiger om half in vaste dienst te blijven en het dan te proberen. Ik sprak in november 2018 tegenover mijn coach uit dat ik voor mezelf wilde starten. Vrij onbeholpen. Doodeng. Op mijn werk vertelde ik het in januari en eind april 2019 nam ik afscheid van mijn vaste baan en collega’s.

  1. Maak kennis met bureaus

Er zijn tientallen zogenaamde bemiddelingsbureaus in verschillende vakgebieden. Kijk of ze in jouw vakgebied bestaan en schrijf je in. Meestal nodigen ze je uit voor een kennismakingsgesprek. Reuzehandig. Ze vragen je uit over wat je wilt, en als je dat nog niet zo duidelijk weet, krijg je dat na een aantal gesprekken scherp(er).

Dit soort bureaus zijn vergelijkbaar met uitzendbureaus maar fungeren als tussenpersoon specifiek voor zzp’ers. De meeste bureaus bemiddelen ook in vacatures op detacheringsbasis of voor vaste aanstellingen. Keuze genoeg. En ja, deze bureaus snoepen wel wat af van je uurtarief.

Zelf voerde ik veel gesprekken met deze bureaus. Ik leerde om mijn cv aan te bieden op een interim-manier, over geldende uurtarieven en wie wat van het uurtarief afsnoept.

Mijn eerste opdracht kreeg ik via zo’n bureau. Er zaten wel wat haken en ogen aan het contract, maar hé, ik ben het bureau tot op de dag van vandaag dankbaar. Je eerste opdracht blijft een overwinning. De foto (gemaakt door Rianne Blacquière, mijn eerste opdrachtgever bij het ministerie van VWS) is gemaakt op dag 2 van mijn eerste klus. Ik viel met mijn neus in de boter op rij 1 met uitzicht op het koffertje tijdens Prinsjesdag.

  1. Schaaf je cv en LinkedIn-profiel bij

Pas je cv steeds aan op de gevraagde functie. Gebruik woorden uit de vacaturetekst. Je maakt steeds een cv op maat. In het begin ben je daar best veel tijd aan kwijt, om het schaven te leren. Op den duur heb je versies die je alleen op detail hoeft aan te passen. Het werkt.

Kijk zo ook naar je LinkedIn en zet de instellingen op LinkedIn goed. Denk na over de tekst die je neerzet onder ‘Omschrijf jouw info’. Ik deed daar best lang over maar doe nu al drie jaar met onderstaande tekst. Die kan altijd beter en anders, maar voor de functie van dit onderdeel, past die uitstekend.

Ik hou ervan om (ook) buiten of op de lijnen te kleuren. Om zo met de best mogelijke oplossingen te komen – Voorbeeld van een deel van mijn info op LinkedIn

Als communicatiespecialist ben ik gespitst op cv’s en LinkedIn en als hoofd Communicatie nam ik geregeld mensen aan. Ik dacht dat ik het allemaal wel wist. Nu weet ik hoe er gekeken wordt naar interimmers en hun cv en waar bureaus en opdrachtgevers opletten.

Steun in de rug

Er valt nog veel meer te vertellen maar hé, je moet ergens beginnen. Bedenk vooral wat jou helpt. Misschien is dit blog een steun in de rug. Of kom je erachter dat je niet (nu) voor jezelf wilt beginnen. Als je praktische handvatten wil om te starten, meld je dan aan voor de workshop Werk vrij: Voor jezelf beginnen volgen. En wat je ook kiest, veel plezier!

Deel dit artikel

14 Reacties

  1. Nicole Orriëns 19 februari 2022 bij 12:32 - Reageer

    Je moet inderdaad ergens beginnen, en soms moet je de eerste stap durven nemen. Bij mij ging het geleidelijk en vanzelf. Het bloggen ging zo goed, dat ik me moest inschrijven bij de Kamer voor Koophandel : )

    • Annemarie van Lankveld 19 februari 2022 bij 12:54 - Reageer

      Mooi Nicole, dat het zo vanzelf bij jou ging dat je je moest inschrijven. Knap!

  2. EvenDelen.be 19 februari 2022 bij 14:40 - Reageer

    Echt wel heel goede tips. Ik zou het stap voor stap doen dus deeltijds gaan werken en deeltijds voor mezelf. Nu gewoon nog de stap durven zetten.

    • Annemarie van Lankveld 19 februari 2022 bij 14:48 - Reageer

      Dankjewel! Ja, die laatste stap!

  3. Jolanda 19 februari 2022 bij 15:33 - Reageer

    Mooi is dat om voor jezelf te beginnen. Ik heb ooit 20 jaar eigen winkels gehad. Toen was het na 20 jaar een bevrijding om ermee te stoppen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit jaar weer voor mezelf gestart. Ben toch wel meer een ondernemer dan een werknemer. Hou ook wel van de uitdaging

    • Annemarie van Lankveld 20 februari 2022 bij 05:51 - Reageer

      Dapper dat je na 20 jaar stopte. En dat je nu weer voor jezelf bent begonnen. Het klinkt als het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Heel veel succes!

  4. Elena 19 februari 2022 bij 21:50 - Reageer

    Uit ervaring heb ik juist gemerkt dat alles beter gaat als ik aan niemand iets vertel totdat het al gelukt is. Mn laatste business had ik helemaal voor mezelf gehouden, totdat ik een goede omzet draaide en dat is ook veel beter gegaan dan mn 2 ervoor. Sinds dien hou ik alles voor mezelf. Ik was bv al een jaar bezig met de voorbereidingen met deze blog en niemand wist van iets tot mn launch. Uit mijn ervaring gaat alles beter zo.

    Verder wel echt een super leuke post!

    • Annemarie van Lankveld 20 februari 2022 bij 05:55 - Reageer

      Mooi Elena. En knap! Het lijkt mij lastig om zoiets zo lang voor me te houden. Er zijn meerdere wegen naar Rome!

  5. Gemma 21 februari 2022 bij 16:31 - Reageer

    Soms moet je ook gewoon risico nemen en gewoon starten! Durven risico’s te nemen is ondernemerschap!

  6. Kelly Buysse 23 februari 2022 bij 17:36 - Reageer

    Ik neem hierin kleine stapjes en ben er nogal voorzichtig in. Anders wordt de druk mij te groot en te stress te zwaar om mezelf recht te houden omwille van mijn gezondheid. Ik voel dat ik een echte ondernemer ben, ik kan het alleen niet goed overbrengen, maar ik probeer het wel in combi met een goed evenwicht (niet altijd even gemakkelijk ?)

    • Annemarie van Lankveld 23 februari 2022 bij 18:37 - Reageer

      Stap voor stap kom je er ook! Succes.

  7. Frederique 26 februari 2022 bij 14:21 - Reageer

    Vooral ‘vertel het aan de wereld’ is belangrijk. Ik was daar eerder erg slecht in en dan hoorde ik achteraf vaak ‘oh nee, ik wist niet dat jij dat deed en nu heb ik de opdracht al weggegeven’

  8. Jadis 1 maart 2022 bij 14:42 - Reageer

    Zeker aan te raden, hier een hele drukke ondernemer! Soms te druk maar toch aan te raden,

    • Annemarie van Lankveld 10 maart 2022 bij 12:21 - Reageer

      Goed om te horen Jadis!

Laat Een Reactie Achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.